IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските министри ще могат да подкрепят Brexit и да останат във властта

Премиерът Дейвид Камерън се поддаде на натиска и позволи докато правителството настоява за оставане в ЕС, отделни министри да водят кампания против

22:27 | 05.01.16 г. 6
<p>
	С решението си Дейвид Камерън е предотвратил серия от оставки, коментира агенция Ройтерс.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

С решението си Дейвид Камерън е предотвратил серия от оставки, коментира агенция Ройтерс. Снимка: Ройтерс

Британският премиер се поддаде на натиска и ще позволи на министри от кабинета му да провеждат кампания за излизането на страната от ЕС, като същевременно да останат в правителството.

След като консерваторите бяха преизбрани миналата година, Дейвид Камерън обеща да проведе референдум за или против еврочленството на Обединенто кралство. Той заяви, че ще води кампания за оставането на Великобритания в съюза, ако успее да преговори отношенията между Лондон и Брюксел.

Очаква се референдумът да се проведе до края на 2016 г., посочва Ройтерс. С решението си в кабинета да има противоположни позиции Камерън на практика избягва вълна от оставки, коментира агенцията. 

Премиерът заяви, че преди преди референдума правителството ще отправи препоръка към населението, но същевременно отделните министри ще могат да заемат различна позиция и да останат на поста си.

В реч пред парламента Камерън изрази надежда, че Лондон ще постигне споразумение с европейските лидери на срещата на ЕС в средата на февруари.

Премиерът, който заяви, че няма да оглавява консерваторите на следващите парламентарни избори през 2015 г., обеща да подаде оставка, ако британците подкрепят излизане от ЕС при предоговорените от него условия.

В кабинета на Камерън има няколко министри, които биха могли да призоват британците да гласуват за излизане на страната от ЕС. Иън Дънкан Смит, министър на труда и социалната политика е считан за един от най-големите евроскептици в британския кабинет, посочва Bloomberg TV Bulgaria. Той все пак заяви, че ще реши коя позиция да заеме едва след приключването на преговорите. 

Саджид Джевид, министър на икономиката, също клони към позицията за напускане на ЕС. През ноември той заяви пред парламента, че за много компании загубите от членство са повече от ползите.

Крис Грейлинг, председател на парламента също е евроскептик, но каза, че ще обяви окончателната си позиция след края на преговорите с ЕС.

В подкрепа на оставането в ЕС се обявяват финансовият министър Джордж Озбърн и външният министър Филип Хамънд.

Без ясна позиция са министърът на вътрешните работи Тереза Мей, министърът на правосъдието Майкъл Гоув и министърът на отбраната Майкъл Фелън.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
nuclear power plant
преди 8 години
Дорде е мъничка змиятаелате да се съберем с крака да и строшим главата свободни да се назовем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 8 години
Свидетели сме на политически последици при непосредствено влияние на две сгрешени парични системи.При запазване на тази държавна грешка политиците нямат полезен ход за спасение от актуални злини.Спасението от нарастваща опасност за дългова криза е чрез подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Любопитен факт за кабинета на Камерън е, че Джордж Озбърн и Филип Хамънд са засичани поне 3-4 пъти на срещи на клуба Билдербърг в Лондон и в други части на Европа, а самия Камерън също е посещавал сбирките. За останалите министри не се е чуло нещо подобно... Освен това Федерика Могерини също е била на въпросните "приятелски вечеринки". Много лесно можем да си направим извода, че еврофилите много често се оказват на сбирките на Билдербърг, а това буди сериозни подозрения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Това значи, че Великобритания почти сигурно ще напусне ЕС. На сайта на BBC имаше анкета за референдума и 70% искат страната да напусне. Тъй като Великобритания е втория по големина нетен донор за ЕС след Германия с около 18 млрд. паунда вноска годишно напускането на британците ще удари бюджета на ЕС много тежко и много европрограми ще бъдат замразени или ликвидирани. Спадът на европарите ще доведе до ръст на евроскептицизма и може би и други страни ще последват примера на Лондон, защото единствената икономическа полза от ЕС ще се изпари като дим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още