IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Brexit няма да разклати Великобритания като финансов център

UBS ще изчака да се разсее димът и да види какъв вид договорености ще успее да постигне британското правителство, твърди Аксел Вебер

16:00 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Аксел Вебер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Аксел Вебер. Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Борда на директорите на швейцарската банка UBS Аксел Вебер се опита да разсее съмненията, че  Великобритания може да пострада като финансов център, ако реши да напусне ЕС, заявявайки, че при т.нар. Brexit позицията ѝ на световен финансов център няма да бъде подкопана, предава Ройтерс.

„Аз не мисля, че това ще подкопае финансовия сектор на Лондон“, заяви Вебер, подчертавайки, че смята, че ако Великобритания е извън ЕС, ще успее да договори сделка, която да ѝ даде достъп до единния пазар на ЕС.

„Смятам, че може да има две години на неяснота, но със сходни правила за достъп до пазара“, поясни той.

Вебер, който е бивш гуверньор на германската централна банка (Bundesbank), добави, че един евентуален Brexit може да повиши дългосрочните рискове за Ситито, но не е вероятно швейцарската банка да измести своите британски операции. Вместо това „UBS ще изчака да се разсее димът“ и да види какъв вид договорености ще успее да постигне британското правителство.

UBS има около 5 хил. служители в инвестиционното банкиране и бизнеса с управление на богатството във Великобритания.

Много банки използват Великобритания за достъп до единния пазар на ЕС и като база, от която да продават финансови продукти и услуги в региона, припомня агенцията.

Британският премиер Дейвид Камерън възнамерява да предоговори отношенията с ЕС и след това до края на 2017 година да свика референдум за членството на страната си.

Днес в Брюксел Камерън заяви, че ЕС трябва да играе по-малка роля в някои области от функционирането на своите страни членки. По думите му ЕС трябва да се промени, да стане по-конкурентоспособен. Британският премиер също така е на мнение, че принципът за свободно движение не трябва да се прилага за новите членки на ЕС, докато техните икономики не се доближат до британската.

Според Камерън Великобритания иска промени в четири области, включително защита за страните, които не са част от еврозоната, намаляване на бюрокрацията и по-големи правомощия за националните парламенти, отбелязва AFP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още