IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-голям ръст на цените на производител в промишлеността в ЕС за април

В еврозоната и в целия Европейски съюз обаче цените остават без промяна на месечна база

15:10 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България отчита най-голям ръст на цените на производител в промишлеността за април с повишение от 1,3% на месечна база. Това показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в петък.

Цените на производител в промишлеността и в еврозоната, и в Европейския съюз (ЕС) остават без промяна през април спрямо предишния месец, след като през март беше отчетен спад от съответно 0,3% и 0,2%.

На годишна база обаче продължава да се наблюдава сериозно повишение както в целия ЕС, така и в 19-членната еврозона. Спрямо април 2016 г. цените на производител в промишлеността се увеличават с 4,3% в зоната с единна валута и с 4,8% в 28-те страни членки на съюза.

Според Евростат положително влияние върху производствените цени в еврозоната на месечна база има секторът на нетрайните потребителски стоки (ръст от 0,3%), на междинните стоки (0,2%) и на капиталовите и трайните потребителски стоки (0,1%). Цените в енергийния сектор обаче отчитат спад от 0,6%.

В ЕС като цяло липсата на промяна спрямо предишния месец се дължи основно на ръст на нетрайните потребителски стоки (0,4%) и на трайните потребителски стоки (0,3%). Цените на енергията обаче се понижават и тук с 0,4%.

Най-голям ръст в производствените цени на месечна база, освен в България, се наблюдава и в Гърция (0,6%), Латвия и Великобритания (по 0,5%), а най-голямо понижение е отчетено в Ирландия (-0,9%), Швеция (-0,7%), Франция и Словакия (по -0,6%).

На годишна база положително влияние върху цените както в еврозоната, така и в ЕС имат най-вече енергийният сектор (съответно от 9,1% и 11,8%) и междинните стоки (по 4,0%).

Най-голям ръст на производствените цени на годишна база се наблюдава в Белгия (12,8%), Холандия (8,7%) и Великобритания (8,1%), а най-сериозно понижение – в Люксембург (-2,7%). В България повишението е 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още