IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червено начало на седмицата за европейските борси

Сривът на петрола от деня натежа върху всички пазари на Стария континент

19:03 | 14.12.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Рoйтерс</em></p>

Снимка: архив Рoйтерс

Европейските борси затвориха на тъмно червено в понеделник, след като петролът и суровините продължиха да поевтиняват, а инвеститорите следят внимателно новините около срещата на Федералния резерв на САЩ тази седмица, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 продължи да потъва надолу, финиширайки със спад 1,7%, като всички основни борси се търгуваха с по повишение от над 1%.

Пазарите започнаха сесията с ръстове, но сривът на петрола малко преди обяд лондонско време натежа сериозно върху индексите.

Фючърсите на суровия петрол се понижиха за седма поредна сесия в понеделник, най-дългата им поредна серия от средата на 2014 г., заради нарастващите страхове, че световното пренасищане на петрол ще се влоши през следващите месеци и ще доведе до ценови войни между ключовите производители. Както петролът сорт Брент, така и американският суров петрол намалиха част от загубите си, приключвайки съответно около 37 долара и 36 долара за барел.

Компании като Tullow Oil и Seadrill потънаха на дъното на индексите, като акциите и на двете компании поевтиняха с по 3%.

Кредиторът Investec беше от лидерите на индексите. Компанията, със сериозна експозиция към Южна Африка, отчете ръст на акциите от 8,5% след сериозните си загуби в петък заради избирането на нов финансов министър в страната. Застрахователната компания Old Mutual също отчете ръст от 7% на фона на новините от Южна Африка. И двете компании обаче в крайна сметка финишираха на по-ниско ниво, като акциите на Investec затвориха с ръст от 3,15%, а на Old Mutual – с 1,3%.

Компаниите в сектора на възобновяемата енергия в Европа се търгуваха с повишения, след като световните лидери приеха сделка по време на разговорите за климатичните промени в Париж, която цели да ограничи световното затопляне до под 2 градуса по Целзий до края на века. Vestas Wind, Nordex и Solarworld приключиха сесията с ръстове.

Цените на златото и медта потънаха още в понеделник, след като слабите цени на петрола и акциите на миннодобивните компании продължиха движението си надолу. Акциите на Glencore се сринаха с над 6%, а тези на BHP Billiton, Anglo American и Antofagasta – с по почти 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
The Big One
преди 8 години
Респект към кралските фамилии, които могат да правят каквото си поискат с петролиум-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още