IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank отчете най-слабите тримесечни приходи от 2014 г. насам

Приходите се понижават, въпреки че банката привлече над половин милион нови клиенти, откакто обяви новата си стратегия в края на септември миналата година

11:33 | 02.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската банка Commerzbank отчете най-слабото си тримесечие по отношение на приходите от 2014 г. насам. Кредиторът се затруднява да прави пари от новите си клиенти в рамките на плана на главния изпълнителен директор Мартин Цилке с фокус върху банкирането на дребно и корпоративните клиенти.

Приходите на втората по големина германска банка се понижават със 7,7% до 2,07 млрд. евро. Това е най-ниската стойност от последното тримесечие на 2014 г. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха средно 2,14 млрд. евро приходи.

Приходите се понижават, въпреки че банката привлече над половин милион нови клиенти – индивидуални лица и компании, откакто обяви новата си стратегия в края на септември миналата година.

„Напред сме, що се отнася до целта ни за ръст на клиентите, отчасти защото сме инвестирали“, каза Цилке в изявление. „Все пак ще отнеме време това увеличение на клиентите да се отрази в ръст на приходите“, допълва той.

Акциите на Commerzbank са едни от най-добре представящите се сред европейските банки тази година, тъй като инвеститорите сметнаха, че планът на Цилке може да бъде допълнително подкрепен, когато лихвите започнат да се покачват. Миналия месец Cerberus Capital на Стивън Файнбърг разкри, че има 5% дял в банката, правейки компанията втория по големина акционер в Commerzbank след германското правителство. През 2009 г. германските власти спасиха кредитната институция.

Планът на Цилке включва съкращаване на около 9 600 работни места до 2020 г., както и ограничаване на търговията, така че да се освободят средства за инвестиции в други сфери.

Commerzbank потвърди, че тези съкращения ще струват по-малко, отколкото беше планирано, като през второто тримесечие заделените средства за преструктуриране възлизат на 807 млн. евро и това трябва да покрие всички свързани разходи. Прогнозите бяха за разходи от 1,1 млрд. евро. Така през второто тримесечие се записва нетна загуба от 637 млн. евро на фона на очаквания за 547 млн. евро.

Тази година акциите на Commerzbank поскъпнаха с 55% и така германската банка стана най-добре представящата се в индекса Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services Index.

Въпреки увеличения брой клиенти приходите в звеното за банкиране на дребно спадат до 1,11 млрд. евро, което е най-ниската стойност от началото на 2015 г.

В сегмента за корпоративни клиенти приходите също спадат до под 1 млрд. евро за пръв път от поне 10 тримесечия. Единственото звено в този сегмент с ръст на приходите е това за капиталови пазари и суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още