IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания заплаши с глоби превозвачите заради миграционната криза

Швеция от тази седмица въведе подобни правила, известни като "отговорност на превозвача" и предизвикващи спорове в целия ЕС

10:05 | 07.01.16 г.
Дания заплаши с глоби превозвачите заради миграционната криза

В опит да намали броя на търсещите убежище Дания заплаши с глоби туристическите и транспортните фирми, ако чрез тях в страната пристигат имигранти без документи, съобщава FT.

Министърът по въпросите на имиграцията в страната Ингер Стьойберг предупреди, че няма да се поколебае да наложи спазването на правилата. Така на практика автобусните и железопътните компании ще понесат отговорност, ако пътниците нямат изрядни документи за пътуване.

“Ще наблюдаваме ситуацията непрекъснато и ако е необходимо, ще прехвърлим отговорността върху превозвачите. Това може да се случи в много кратък срок”, коментира Стьойберг.

Заплахата идва точно след срещата в Брюксел с представители на Дания, Германия и Швеция, които в последните дни въведоха нов цикъл от мерки за граничен контрол.

Напрежението в един от икономически най-интегрираните райони на Европейския съюз (ЕС) нагледно показва как тежестта на бежанската криза влошава отношенията дори между тясно свързани и силно проспериращи съседи, посочва изданието.

Германия и Швеция поемат основната тежест на кризата, като през миналата година са приели съответно почти 1,1 млн. и 160 хил. молби за убежище. Дания пък се превърна в транзитна страна за мигрантите, които се опитват да достигнат до северната й съседка.

Решението на Швеция от тази седмица да затегне контрола по границите подклажда страховете в Дания, че мигрантите може да останат блокирани на нейната територия. Затова и Копенхаген незабавно въведе гранични проверки по границата с Германия.

“Ние не искаме да бъдем крайната дестинация за хиляди и хиляди лица, търсещи убежище", каза Стьойберг по време на пресконференция след срещата в Брюксел в сряда. Шведският й колега й Морган Йохансон отвърна, че Стокхолм също вече не може да овладее миграционната криза.

Швеция въведе подобни правила за превозвачите от тази седмица. Те са известни още като “отговорност на превозвача” и отдавна са един от ключовите, но спорни въпроси в ЕС по отношение политиката за защита на външните граници на съюза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още