IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите данни от Германия дадоха тласък на търговията в Европа

Най-значителен ръст от над 1% отчете индексът на франкфуртската борса DAX

19:33 | 18.11.14 г.
Добрите данни от Германия дадоха тласък на търговията в Европа

Европейските индекси затвориха на положителна територия във вторник, след като най-новите данни за Германия надхвърлиха очаквания и вдъхнаха надежда на инвеститорите.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 затвори с ръст от 0,56% до 1 359,57 пункта. Останалите водещи индекси също отчетоха положителни резултати.

Пазарът остана приятно изненадан от данните от Германия, които показаха, че бизнес доверието нараства рязко през ноември. Статистиката сигнализира, че икономистите и анализаторите смятат, че най-лошото вече е зад гърба на най-голямата европейска икономика.

Индексът ZEW на Центъра за европейски икономически изследвания се повишава до 11,5 пункта през ноември спрямо -3,6 пункта през октомври, когато показателят отчете отрицателно ниво за пръв път от ноември 2012 г. Резултатите остават високо над прогнозите, сочещи ниво от 0,5 пункта.

Резултатите от ноемврийското проучване са доста изненадващи, имайки предвид, че страната избегна на косъм изпадането в рецесия през третото тримесечие, като икономиката ѝ се разшири с едва 0,1% между юли и септември.

Данните от Острова показаха, че инфлацията във Великобритания се е ускорила леко до 1,3 на сто годишно през октомври. Новината дойде една седмица след като Английската централна банка (АЦБ) предупреди, че равнището може да спадне под 1 на сто през следващите месеци.

Индексът на потребителските цени се покачи с 0,1 процентни пункта спрямо септември, оправдавайки очакванията на пазара. Базисната инфлация пък отчете равнище от 1,5 на сто на годишна база при прогнози за ниво от 1,6%.

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прает заяви по време на събитие в Лондон, че през последните години са били положени усилия за ремонт на каналите за кредитиране на банковия сектор. "В този смисъл политиците се съгласиха да се създаде банков съюз, в който ЕЦБ да приеме надзорни отговорности", коментира той.

"Ние очакваме, че предприетите през юни и септември инициативи за паричната политика ще дадат резултат през следващите месеци, като стимулират кредитирането на реалната икономика и в крайна сметка ускорят инфлацията близо до 2%", посочи Прает.

На корпоративния фронт британската финансова група Prudential поиска временно блокиране на търговията с акциите на фона на оповестяването на тримесечния отчет. От компанията заявиха, че печалбата ѝ от новите бизнеси се е увеличила със 17 на сто от началото на годината. Акциите се покачиха с около 1 на сто след възобновяването на търговията в следобедните часове.

Книжата на Balfour Beatty поскъпнаха с над 5 на сто, след като британската строителна компания представи финансов отчет, който надхвърли прогнозите. Добрият резултат ѝ позволи да потвърди очакванията си за постъпленията за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още