IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри още 1,4 млрд. евро от помощта за бежанците в Турция

С тези пари от обещаните 3 млрд. евро е одобрено отпускането на малко над 2 млрд. евро, но реално са похарчени само 105 млн. евро, сочат данни на ЕК

18:06 | 28.07.16 г.
<p>
	Проблемът на ЕК е свързан със събирането на парите от държавите членки, за да се изпълни споразумението с Анкара за бежанците. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Проблемът на ЕК е свързан със събирането на парите от държавите членки, за да се изпълни споразумението с Анкара за бежанците. Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е одобрила днес специални мерки за бежанците в Турция на стойност 1,4 млрд. евро, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Решението е свързано със споразумението с Анкара за овладяване на бежанската вълна към Европа, което беше сключено през март. То предвижда на Турция да ѝ бъдат изплатени 3 млрд. евро за периода 2016-2017 г., като 1 млрд. евро идват от бюджета на Европейския съюз, а останалите са ангажимент на държавите членки.

Преди дни президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини ЕК, че не е изплатила обещаните за страната 3 млрд. евро. Брюксел обаче посочи, че не дава пари директно на властите в Анкара, а на международни организации, които работят на терен.

ЕК обеща обаче до края на тази седмица да заложи още 1,4 млрд. евро за бежанците в Турция – около 3 млн. души, повечето от които сирийци, с което общата отпусната сума ще достигне малко над 2 млрд. евро.

Проблемът на ЕК е свързан със събирането на парите от държавите членки, някои от които не са изпълнили ангажиментите си по споразумението. От отпуснатите над 2 млрд. евро са договорени само 229 млн. евро, а реално са похарчени наполовина по-малко средства – 105 млн. евро, показват данните на ЕК.

Същевременно разходите на Турция за последните години за подслон, храна, здравеопазване, образование и достъп до трудовия пазар на бежанци надвишават 8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още