IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отговори на Ердоган: Изпълняваме си задълженията за бежанците

Финансирането се осъществява чрез международни неправителствени организации, които работят с бежанците, пари на властите не се дават, обясни Брюксел

16:44 | 26.07.16 г.
<p>
	Изглед към бежанския лагер Харан в Турция. Около 3 млн. сирийци избягаха в страната заради войната. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Изглед към бежанския лагер Харан в Турция. Около 3 млн. сирийци избягаха в страната заради войната. Снимка: архив, Ройтерс

Твърденията, че Европейският съюз (ЕС) не спазва задълженията си за финансово подпомагане на бежанците, са неверни, заяви днес говорител на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

Коментарът е по повод твърдението на турския президент Реджеп Таип Ердоган пред германската обществена телевизия ARD, че ЕС не изпълнява обещанията си за парична помощ и до момента е отпуснала около 2 млн. евро за 3-те млн. сирийски бежанци в Турция.

"ЕС продължава да изпълнява задълженията си по схемата за бежанците и очакваме същото от турската страна, както и че сътрудничеството ни ще продължи", заяви говорителят на Юнкер.

Той посочи, че Еврокомисията вече е планирала отпускането на около 740 млн. евро, а до края на седмицата ще заложи още 1,4 млрд. в помощ на бежанците и на общностите, които ги приютяват, с което общата сума ще достигне 2,15 млрд. евро.

Говорителят обаче многократно отказа да назове сумата, която вече е преведена. Според доклада на ЕК от 15 юни Брюксел вече е взел решения по финансиране на проекти на стойност 740 млн. евро. От тях договори са сключени за 150 млн. евро. Парите, които вече са преведени, са 105 млн. евро, предназначени основно за купуване на храна, за жилищно настаняване, отваряне на нови паралелки за сирийците деца в училищата и за здравни грижи.

ЕС реши да организира финансирането като сключва договори с международни неправителствени организации, които работят в Турция с бежанците, вместо да дава парите направо на турските власти. Тези организации разходват средствата по изпълнение на проектите, договорени с Брюксел, пояснява ЕК.

„Финансирането е в подкрепа на бежанците и за приемащите ги общности, не за Турция и правителството”, подчерта говорителят на Юнкер. Той добави, че Брюксел ще следва строго правилата за отпускането на средствата и ще следи „нашите пари да променят нещата на място”.

Следващите проекти, които очакват одобрението на Еврокомисията, ще бъдат насочени и към турските власти. Част от 1,4 млрд. евро, които се очаква да бъдат обявени до края на юли, ще бъдат дадени на турското министерство на здравеопазването за лечението и за здравното обслужване на бежанците Друга част от средствата ще бъде предоставена на местните власти за изграждане на поликлиники, жилища, училища и друга социална инфраструктура за бежанците. Остатъкът ще е за дистанционно обучение и за достъп до турския трудов пазар.

Всички държави членки изпратиха финансови сертификати до ЕК, с които потвърждават, че ще отпуснат парите за бежанците в Турция, когато им бъдат поискани. Съгласно правилата 1 млрд. евро от сумата са от европейския бюджет, а 2 млрд. се разпределят между европейските столици. Българският дял възлиза на 5,9 млн. евро.

Европейската комисия смята да изпрати първите писма, с които да иска обещаните суми да ѝ бъдат преведени от септември до края на годината. Помощта ще бъде дължима до края на 2017 г. Ако дотогава проблемът не е решен, ЕС обеща да отпусне още 3 млрд. евро на бежанците в Турция.

Още новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още