IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри схеми за подпомагане на производители на зелена енергия в Чехия

Действията на правителството не противоречат на правилата за държавна помощ в ЕС

15:30 | 23.08.16 г.
ЕК одобри схеми за подпомагане на производители на зелена енергия в Чехия

Европейската комисия (ЕК) одобри две схеми за подпомагане на производството на електроенергия и топлоенергия от биогаз и от хидроцентрали в Чехия. Намеренията на правителството не противоречат на правилата за държавна помощ в общността, сочи проверката на Брюксел. 

С държавната подкрепа ще се повиши производството на енергия от възобновяеми източници, което е в съзвучие с плановете на ЕС в тази насока, допълват още от ЕК. В същото време и Чехия ще може да постигне заложените енергийни цели до 2020 година.

През септември 2015 година Чехия уведоми Брюксел за намерението си да предостави помощ за собственици на водни централи с мощност до 10 мегавата. Общият бюджет на мярката е 218 млн. крони (около 8 млн. евро). Производителите на електро- и топлоенергия ще получат преференциални цени за своята продукция.

Месец по-късно Прага изпрати още една нотификация, която се отнася до отпускането на помощи за производители на биогаз с основна суровина животински тор с капацитет до 0,5 мегавата.

Правителството ще отпусне за собствениците на тези инсталации 522 млн. крони, или 19 млн. евро под формата на фиксирани цени за произведената топлинна енергия от биогаз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още