IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК трябва по-умело да насърчава реформата в Македония

Проверка на европейските одитори показа пропуски при усвояването на евросредства за подобряване на административния капацитет

15:24 | 27.06.16 г.
ЕК трябва по-умело да насърчава реформата в Македония

Европейската комисия трябва да използва по-умело инструментите си, за да накара националните власти в Македония да направят нужните реформи. Това е записано като препоръка в доклада на Европейската сметна палата по отношение на отпускането на европейски средства в бившата югославска република.

Македония кандидатства за членство в ЕС през 2005 година. От общността са отпуснали 615 млн. евро в периода 2007 – 2013 година, за да подготви страната за европейското членство. През новия програмен период (2014 – 2020 година) Скопие ще получи още 664 млн. евро  по Инструмента за предприсъединителна помощ. Допълнително страната получава средства и по регионални програми.

Проверката на одиторите обаче е установила, че средствата, насочени за укрепване на административния капацитет, не са имали нужното въздействие. Това се дължи отчасти на липсата на активна подкрепа от страна на националните органи. Проектите трябва да бъдат по-добре насочвани и приоритизирани, допълват от Сметната палата.

В ключови области, като борбата срещу корупцията, възлагането на обществени поръчки и други, националните органи трябва да използват по-добре предимствата, които дават европейските фондове.

Одиторите посочват още, че много от проверените от тях проекти не са били съгласувани помежду си и не са били проследявани достатъчно добре.

На базата на анализите от Сметната палата препоръчват на Европейската комисия да концентрира помощта си за засилване на административния капацитет в Македония, особено в секторите „Транспорт“ и „Околна среда“, където са разкрити значителни слабости.

Брюксел трябва и да насочва по-добре проектите чрез „последователност и обвързаност в рамките на съгласуван подход“, за да бъдат постигнати целите на реформите.

Македония, заедно със Сърбия, Албания, Черна гора и Турция, са официални кандидати за членство в ЕС. През март 2004 година тя подаде молба за влизане в общността, а няколко седмици по-късно подписа и т.нар. Споразумение за стабилизиране и асоцииране (SAA) – една от първите стъпки за начало на преговорния процес.

В края на 2009 година ЕК препоръча да започнат разговорите за влизането на Македония в ЕС, но реално преговорите все още не са започнали. Една от най-големите пречки пред страната е спорът с Гърция за конституционното име на бившата югославска република. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още