IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните компании с незадоволително представяне на европейските борси в петък

Лондонският FTSE 100 се повиши с 0,4% до нов рекорд

19:23 | 26.05.17 г.
<p>
	<em>Фондовата борси във Франкфурт. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фондовата борси във Франкфурт. Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси отчетоха спадове през последния работен ден от седмицата, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,2%, като водещите измерители и сектори финишираха на червена територия. Този измерител, както френският CAC и германският DAX останаха без съществени седмични изменения.

Лондонският FTSE 100 се повиши с 0,4% до нов рекорд. Отслабването на британската лира до 10-дневно дъно подпомогна фондовия пазар в петък. Тогава поредното социологическо проучване показа спад в подкрепата за Консервативната партия. На 8 юни в Обединеното кралство се провеждат предсрочни парламентарни избори. За седмицата FTSE 100 се повиши с 0,7 на сто.

Най-незадоволително на европейските борси се представиха акциите на петролните и газовите компании. В четвъртък ОПЕК се договори за очакваното 9-месечно удължаване на сделката за свиване на добива, но изглежда трейдърите са очаквали въвеждане на още по-дълбоки съкращения от сегашните 1,8 млн. барела дневно.

В четвърък непосредствено след обявяването на новината цените на петрола се сринаха с 4%, но в петък направиха опит за възстановяване.

Акциите на Saipem, ENI, OMV and TechnipFMC  поевтиняха в петък с по около 2%.

Спадове имаше и при банките и финансовите услуги. Societe Generale, Commerzbank и Deutsche Bank записаха понижения в цената на акциите си от над 1,5 на сто.

Най-добре се представиха медийните компании, като секторът се повиши с 0,57%. Италианската компания Mediaset застана начело на подема с близо 5% поскъпване на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още