IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Турция исторически, географски и културно е част от Европа

Преговорите за членство в ЕС си остават приоритет за Анкара, отбеляза турският президент

12:21 | 10.05.17 г. 3
<p>
	Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

За Турция членството в Европейския съюз си остава стратегическа цел, коментира турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод Деня на Европа, пише белгийското издание La Libre. Страната ще продължи с преговорите за членство в общността, стана ясно още от думите на Ердоган.

"Нашата страна е исторически, географски и културно част от Европа от векове и имаме желание да продължим с процеса по присъединяване към ЕС, което е стратегическа цел", коментира турският президент в изявление. Преговорите обаче трябва да бъдат водени при спазване на взаимното уважение, допълва още англоезичното издание на "Хюриет". 

Според Ердоган едно от доказателствата за успешното сътрудничество между двете страни е споразумението за намаляване на бежанския поток. Той посочи, че страната му желае да задълбочи отношенията си с ЕС в различни области, сред които енергетика, митнически съюз, миграция и икономика. 

За турския президент най-голямата заплаха за ЕС е популизмът, който се разпространява на Стария континент. 

La Libre припомня за разрива в отношенията между ЕС и Турция в месеците, последвали опита за преврат в страната през лятото на 2016 година. През април в Турция се проведе и референдум за промяна в Конституцията, който показа и дълбокото разделение на хората в страната.

Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005 година, но досега няма голям успех в разговорите и затварянето на преговорните глави. Страната е силно критикувана за защитата на правата на човека, свободата на словото и демокрацията. След неуспешния преврат критиките се засилиха.

След референдума от 16 април Ердоган заговори и за допитване за връщането на смъртното наказание. Ако то бъде възстановено, това ще означава официален край на преговорите, защото не отговаря на европейските ценности, коментираха вече в Брюксел.

Преди дни белгийският премиер Шарл Мишел също посочи, че Анкара е "обърнала гръб" на европейските ценности и е настъпил "моментът на истината" в преговорите между ЕС и Турция, пише Brussels Times. Той обаче коментира и че общността трябва да преговаря с Анкара като стратегически партньор, защото е от стратегически интерес за ЕС да има диалог с Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
boyanpa
преди 6 години
Този човек не разбира нито от география, нито от история, нито от култура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Ironhorse
преди 6 години
Ердоган започна да върти ***@ ..., след като Тръмп реши да въоръжи кюрдите.Сега има да избира, хем конфликт със САЩ, хем предстоящи икономически санкции от ЕС.Турция няма да издържи и месец ...В Сирия ще се създаде независим Кюрдистан, който ще присъедини Киркук от Ирак и Анадола от Турция.Кошмарите на Ердоган ще се сбъднат само и благодарение на просташкото и кърваво управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Особено културно е неразривно свързана с Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още