IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще втвърди исканията си по преговорите за Brexit

Съюзът ще настоява Лондон да плаща за покриване на европейските разходи до края на 2020 г.

07:39 | 26.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Лидерите на страните членки на ЕС ще настояват Великобритания да предостави право за постоянно пребиваване на граждани на съюза, които са пристигнали в страната преди Brexit през 2019 г. и които остават там още пет години. Това се казва в проект на план за преговорите за Brexit, който европейските лидери ще одобрят на срещата си на върха този уикенд в Брюксел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Планът е изложен в документ от девет страници, видян от Ройтерс. Очаква се съдържанието му да не претърпи значителни промени, преди лидерите на 27-те страни от ЕС да го подпишат по време на обяд в събота.

По-рано през седмицата за изложеното в документа писа и Politico, като според проекта ЕК очаква Великобритания да покрие разходите около Brexit – за преместване на агенциите, които в момента са на Острова, и извънредните срещи на високо ниво, командировките и преговорите. Освен това Брюксел минимизира и валутния риск, очаквайки Лондон да изпълни това свое задължение, като се разплати в евро, става ясно още от текста.

Във Великобритания има 3 милиона граждани на други страни членки на ЕС. Някои държави, като Полша, която има 800 000 граждани във Великобритания, се притесняват, че Тереза Мей може да поиска да договори гаранции, които да важат само за онези европейски граждани, които са пристигнали във Великобритания, преди тя да задейства член 50 от Лисабонския договор миналия март или дори преди референдума за Брекзит миналата година. В проекта на документа, който се очаква да подпишат европейските лидери в събота, се казва, че всеки гражданин на страна членка, живеещ във Великобритания към момента на така наречения Ден на Brexit (деня, в който страната официално ще напусне ЕС) ще трябва да има право да поиска постоянно пребиваване след "пет години" прекарани там.

Други европейски документи показват, че Брюксел иска Великобритания да гарантира също, че тези хора ще могат да доведат и роднините си и че дори след Brexit ще могат да поискат нови социални помощи, като например евтини жилища.

В отговор на призиви от Франция и други страни в проекта се подчертава, че евентуално търговско споразумение с Великобритания, ако в неговия обхват бъде включен секторът на финансовите услуги, ще трябва да изисква британските банки, застрахователни компании и други фирми да се подчиняват на европейските регулации и надзор.

Лидерите ще поискат също Великобритания да плати не само десетки милиарди евро, за да покрие финансовите си ангажименти към ЕС, поети преди Brexit, но и да плаща за покриване на европейските разходи до края на 2020 г., когато изтича 7-годишният европейски бюджетен план, за който Великобритания даде съгласието си през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 6 години
Tия ще видят ся кон боб яде ли :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още