IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите остават разделени за търговското споразумение между ЕС и Канада

Представители на бизнеса и земеделци са по-скоро склонни да подкрепят документа

17:10 | 12.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският парламент съобщи днес, че през декември парламентарната комисия по външна търговия ще гласува по двустранното търговско споразумение между ЕС и Канада  (CETA).

Парламентарната комисия обсъди днес споразумението с представители на бизнеса, синдикатите, земеделци и организации, борещи се за защита на общественото здраве, съобщи БТА.

В съобщение на парламентарната комисия се отбелязва, че много евродепутати са защитили споразумението с доводите на Европейската комисия, която го договори. Отчита се, че сред евродепутатите има също представители на сдържания оптимизъм, както и противници. 

Уточнява се, че представителите на бизнеса и земеделците са били по-скоро склонни да подкрепят документа. Синдикатите и обществениците са изразили опасения за отражението на сделката върху здравето на гражданите, върху природата, както и върху административните услуги.

Евродепутатите, които са се изказали против, са посочили опасността от подкопаването на демокрацията и са коментирали, че споразумението защитава интересите единствено на многонационалните дружества.

Споразумението между ЕС и Канада в областта на търговията ще бъде обсъдено следващата седмица и от Съвета на ЕС. В края на месеца се очаква то да бъде подписано в Брюксел, в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо и председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде утвърдено от ЕП, както и от националните парламенти в ЕС в следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още