IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа призовава Атина да приключи бързо с предписаните мерки

Мерките са обвързани с транша от 2,8 млрд. евро и са условие за решаване на дълговия проблем на Гърция

08:53 | 31.08.16 г.
<p>
	Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Атина. Снимка: Ройтерс

Европейската работна група е призовала правителството в Атина да приключи възможно най-бързо с изпълнението на предписаните от кредиторите мерки, които са обвързани с транша от 2,8 млрд. евро. Те са условие и за да може дълговият проблем на Гърция да бъде решен до края на годината, предаде агенция АНА-МПА.

Според европейски представител, заседавалата по-рано тази седмица работна група е регистрирала постигнатия от Гърция "малък" напредък при реализацията на 15-те предписани от кредиторите мерки, като е подчертала необходимостта от бързо финализиране на първата оценка, дадена от институциите за гръцките реформи, така че да бъде открит пътят до края на годината за дебат по мерките, свързани с преструктуриране на гръцкия дълг.

Същият представител казал, че по въпроса за гръцкия дълг позициите на партньорите от еврозоната все още не са ясни.

Работната група е потвърдила, че проблемът с гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ ще бъде включен в дневния ред на срещата на финансовите министри от еврозоната, която ще се състои на 9 септември в Братислава.

Еврокомисията смята, че казусът ЕЛСТАТ не помага на преговорния процес и не е в интерес на Гърция, са казали добре осведомени източници в Брюксел.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още