IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът настоява за реформа на корпоративното данъчно облагане

Предложенията засягат мултинационалните компании

19:40 | 25.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европарламентът настоява за реформа на корпоративното данъчно облагане

Евродепутатите поискаха реформа на корпоративното данъчно облагане, която засяга мултинационалните компании. Това стана с гласувана днес резолюция.

В нея се предлага компаниите да дават отделни финансови отчети за всяка страна, въвеждане на обща консолидирана данъчна основа, общи определения на данъчните условия и повече прозрачност и отчетност за данъчните сделки на страните от Европейския съюз (ЕС).

Резолюцията, изготвена от Елиза Ферейра (С&Д, Португалия) и Михаел Тойрер (АЛДЕ, Германия), е приета с 508 гласа „за“, 108 „против“ и 85 „въздържал се“, съобщи Европейският парламент.

Евродепутатите смятат, че мултинационалните компании следва да плащат данъците си там, където е създадена стойността. Те твърдят, че днешната данъчна конкуренция е вредна, тъй като води до агресивно данъчно планиране и укриване на данъци. В допълнение към загубата на постъпления в хазната, според тях не е честно големите фирми да не плащат почти никакви данъци върху приходите си, докато малките и средни предприятия, както и гражданите, плащат в пълен размер.

Парламентът препоръчва въвеждането на задължителни финансови отчети за мултинационални компании във всяка страна, като тези отчети трябва да включват всички реализирани печалби, платени данъци и получени субсидии. Той настоява и за въвеждането на ясни определения на „икономическо значение“ и други фактори, които са определящи за корпоративните данъци.

Има нужда и от общо разбирателство относно това какво е разрешено по отношение на данъчните споразумения и предварителните споразумения за ценообразуване при трансфери (как се оценяват трансакции в рамките на една и съща компания).

Най-добрият начин за постигане на това е чрез слагане на край на преференциалните режими, несъответствията между националните данъчни системи, както и въвеждането на обща европейска консолидирана данъчна основа. Това би елиминирало повечето от факторите, които водят до подкопаването на данъчната база на страните от ЕС, смятат евродепутатите.

Те призоваха страните членки систематично да споделят своите данъчни споразумения и друга данъчна информация, която има влияние върху другите страни членки. Те настояват Европейската комисия също да получава тази информация и да има възможност да изпълнява пълноценно своята роля на антимонополен орган, както в случаите със „Старбъкс“ и „Фиат“.

Според текста, вътрешните информатори, чиито разкрития са от обществен интерес, трябва да получават по-добра защита. Той подчертава, че разкритията „Люкслийкс“ бяха направени от разследващи журналисти на основата на информация, предоставена от Антоан Делтур, който в момента е подсъдим в Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Мога да оправя България и света за 800 секунди тоест толкова ще ми отнеме да го кажа и има няколко години технологично време и проблема е ,че не мога да заповядам на Парламентите на САЩ и ЕС да вземат правилните мерки и затова пиша ,преповтарям за да информирам повече хора а те още хора като аритмет.прогресия за да има силно гражданско общество което да натиска Парламентите(с петиции ,референдуми и т.н. конституц.права) да вземат правилните мерки Гражданите на света са неуки тоест над 90% и затова трябва да бъдат информирани за да има силно гражданско общество което да следи ,контролира трите държ.власти защото понякога поради незнание ,корупция и форми на психопатия взимат грешни решения или с голямо закъснение и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Най-после !!!Факт е, че мултинационална компания, която оперира в границите на ЕС, плаща с 30% по-малко корпоративни данъци, в сравнение със сходна компания, чиято дейност е само в една държава - http://***.duma.bg/node/103003ТОЕСТ това е нелоялна конкуренция като сенчестата икономика През 2008год. в Лондон на срещата на Г-20, Саркузи, Меркел и Обама обявиха незабавна и категорична война срещу данъчните убежища Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшоркиВ света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo ЗАПОЧВА СЕ С ЗАБРАНА НА ОФШОРКИТЕ И Т.Н. - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още