IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът одобри увеличение от 1,8% на бюджета на ЕС за 2016 г.

Новият бюджет увеличава над два пъти финансирането на мерки по миграцията до 1,53 млрд. евро

15:45 | 25.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) одобри повишаване с 1,8% на разходите за следващата година, след като 28-членният блок повиши разходите, за да се справи с вълната от бежанци от разкъсваните от войни части на Близкия изток и Африка, съобщава Bloomberg.

Европейският парламент (ЕП) гласува в сряда в Страсбург бюджета на ЕС за 2016 г., възлизащ на 143,9 млрд. евро. За сравнение - бюджетът за тази година беше 141,3 млрд. евро. Новият план на разходите увеличава над два пъти финансирането на мерки по миграцията в рамките на ЕС до 1,53 млрд. евро от 658 млн. евро през 2015 г.

Вълненията в страни от Сирия до Либия провокираха безпрецедентна вълна от над 860 000 души, търсещи убежище в 28-членния ЕС тази година. Напливът от бежанци, преминаващи през южните граници на съюза и насочващи се на север, доведе до политически раздори в блока, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа трябва да уважава ангажиментите си, а лидери като унгарският премиер Виктор Орбан недоволстват от натиска върху обществата им.

Бюджетът на ЕС за 2016 г. ще увеличи и финансирането за дейности, свързани с миграцията – включително хуманитарна помощ отвъд границите на блока до 10,2 млрд. евро от 7,5 млрд. евро през тази година. Правителствата на ЕС вече одобриха новия план на разходите, правейки приемането му от 751-членния парламент в сряда последната стъпка в процеса на одобрение.

Националните правителства финансират около 75% от бюджета на ЕС, като по-голямата част от него отива за регионално развитие и помощ в сферата на земеделието. Годишният бюджет на ЕС е част от 7-годишна програма за разходите на блока, който фиксира общите разходи за 2014-2020 г. на сумата от 960 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още