IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия повдига въпроса за бъдещето на социална Европа

Брюксел обмисля повече или по-малко интеграция в социалната сфера и подготвя варианти за обсъждане

15:37 | 26.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като представи за обсъждане Бялата книга за бъдещето на ЕС, сега Европейската комисия призовава за дебат и относно социалното измерение на връзките между страните в общността.

С т.нар. "документ за размисъл" от Брюксел представиха три варианта за бъдещето на ЕС в социалната сфера. Документът повдига въпроси за начина на живот, обществената организацията и стандарта на живот на европейците, както и създаване на повече и по-добри работни места, постигане на единство сред държавите.

"Този документ за размисъл полага основите на дебат относно това какво социално измерение искаме за Европа и какви действия могат да се предприемат на европейско равнище в отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени днес", коментира комисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Добровскис при представянето на текстовете, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Трите варианта за развитие, които виждат в Брюксел по отношение на социалната сфера са свързани с повече интеграция, възможност за участие само в определени политики и социално измерение на ЕС, свързано единствено с гарантиране на свободното движение на хората.

По-голямата интеграция ще е свързана с прилагането на минимални стандарти за живот, хармонизиране на правата на гражданите в целия ЕС, за да бъде постигнато сближаването в социалната сфера.

При вариант "тези, които желаят, правят повече в социалната сфера", тоест движение на различни скорости, е предвидена възможността отделни политики да бъдат прилагани в различни групи държави.

Ако се стигне до вариант единствено до запазване на свободното движение на европейците, ще има общи правила, касаещи трансграничното движение - социалноосигурителни на мобилните граждани и командировани работници, здравно обслужване и т.н.

Няма да има обаче минимални стандарти, като например за работното време, безопасността на работното място или почивката, финансирането на програми за социално и регионално развитие ще бъде преустановено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Лемурите от ЕК са пропуснали (случайно или умишлено - без значение) в този "документ" четвъртият и най-сигурен вариант - шериат, с всички съпровождащи го социални, културни и икономически екстри! хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още