IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции се понижиха в очакване на данните за заетостта в САЩ

Докладът за работните места в САЩ може да подскаже какъв ще бъде следващият ход на Фед

19:50 | 06.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейските пазари приключиха с понижения, след като инвеститорите показаха признаци на повишено внимание в навечерието на ключовия доклад за работни места в САЩ, който предстои да излезе в петък, пише CNBC.

Въпреки позитивното начало на търговията паневропейският Stoxx 600 финишира на червена територия, изтривайки 0,4% от стойността си. Повечето сектори приключиха деня със спадове.

Френският CAC се понижи с 0,22% до 4480,10 пункта, а германският DAX отписа 0,16% до 10568,80 пункта. Британският FTSE 100  изтри 0,47% до 6999,96 пункта , след като паундът записа сериозни загуби спрямо американския долар.

Трейдърите в Европа си взеха глътка въздух в четвъртък в очакване на ключовите данни за заетостта в САЩ. Според инвеститорите данните могат да подскажат в какъв срок е възможно Федералният резерв да промени лихвения процент. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакват икономиката на САЩ да добави 175 хил. работни места.

През последните дни няколко ключови фигури от Фед разгорещиха дебата за подхода на регулатора. Председателят на Федералния резерв на САЩ за Ричмънд Джефри Лакър призова централната банка да повиши лихвените проценти, за да изпревари вероятното ускорение на инфлацията, което пък би наложило по-резки повишения по-късно.

Ако макроикономическите данни в САЩ останат стабилни, председателят на Федералния резерв на САЩ за Чикаго Чарлз Евънс би подкрепил повишение на лихвите през декември. Това заяви самият той, цитиран от Ройтерс, но посочи, че всякакви последващи повишения ще трябва да са оправдани с по-висока инфлация.

„Прогнозата ми е, че нещата ще се подобрят. Мисля, че ще има повишения на лихвените проценти“, заяви Евънс пред журналисти в сряда след реч за американската икономика в Оукланд, Нова Зеландия.

Освен Фед, пазарите следят отблизо и движенията на цените на петролния пазар. Цените на петрола продължиха покачването си в четвъртък с надежда, че най-големите производители в света може да се споразумеят за съкращаване на производството.

Фючърсите върху американския лек суров петрол пробиха бариерата от 50 долара за барел за първи път от юни насам, търгувайки се по време на сесията на ниво от 50,47 долара за барел, докато европейският сорт Брент се търгува за 52 долара за барел.Акциите на Tullow Oil повишиха цената си с 4%.

Книжата на EasyJet се сринаха с над 6%, след като нискобюджетната компания предупреди, че печалбата ѝ ще се понижи с над 25% тази година, след като проблеми, свързани със сигурността в някои страни са ограничили търсенето, а ниските цени на горивата означават засилена конкуренция на европейския пазар на къси разстояния.

След тази новина акциите на Lufthansa докоснаха четиригодишно дъно, като поевтиняха с 1,42%. Книжата на Marks and Spencer понижиха цената си с 2 на сто.

В същото време, доставчикът на Apple - Dialog Semiconductor отчете ръст на приходите за третото тримесечие и повиши цената на акциите си със 7%.

Що се касае до новините от европейския банков сектор, днес стана ясно, че италианската голяма банка UniCredit може да прибере повече пари от продажбата на своето дъщерно дружество за управление на активи Pioneer, отколкото се смяташе досега.

Френското дружество за управление на активи Amundi – европейският лидер, чийто мажоритарен дял се държи от местната банка Societe Generale, е подал изненадващо висока оферта за над 4 млрд. евро, твърдят двама запознати със случващото се източници.

Акциите на италианската банка поевтиняха с 2,88%. В същото време книжата на друг италиански кредитор - Banca dei Monte Paschi di Siena поевтиняха с 3,34%, достигайки ново рекордно ниско ниво.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
Стефчо
преди 7 години
Това ФЕД все повече заприличва на Политбюро на КПСС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още