IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната печалба на easyJet се понижава за пръв път от 2009 г.

Проблеми по сигурността в някои страни и ниските цени на горивата са се отразили негативно на представянето на компанията

11:35 | 06.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската нискобюджетна компания easyJet предупреди, че печалбата ѝ ще се понижи с над 25% тази година, след като проблеми, свързани със сигурността в някои страни са ограничили търсенето, а ниските цени на горивата означават засилена конкуренция на европейския пазар на къси разстояния, съобщава Ройтерс.

По-високата експозиция на easyJet към ударени от терористични удари дестинации в Египет, Турция и френските градове Париж и Ница означава, че авиокомпанията се представя по-зле тази година отколкото по-големия си конкурент в нискобюджетния сектор Ryanair.

За годината до 30 септември 2016 г. easyJet каза, че печалбата на компанията ще се понижи за пръв път от 2009 г. насам и ще бъде между 490 и 495 млн. паунда спрямо 686 млн. паунда за миналата година.

Проблемите със сигурността съвпадат с вота на Великобритания да излезе от Европейския съюз, който доведе до обезценяване на пуанда. Това е струвало на easyJet около 90 млн. паунда през същия период.

„Тази година сме непропорционално засегнати от извънредни събития, но отличната ни мрежа, контролът върху разходите и инициативите ни по приходите, както и силният ни баланс подчертава доверието ни в бизнеса“, каза главният изпълнителен директор на easyjet Каролин МакКол в съобщение от четвъртък.

Ryanair запази насоките си за печалба за годината до края на март 2017 г. Тя очаква печалбата да нарасне с 13% до между 1,38 и 1,43 млрд. евро.

Както easyJet, така и Ryanair са засегнати от понижаващите се тарифи, докато компаниите в цяла Европа се възползват от ниските цени на горивата, за да увеличат капацитета си, принуждавайки превозвачите да намалят цената за място, за да са конкурентни.

Приходите от място на easyJet са се понижили с 8,7% през четвъртото тримесечие, тенденция, която вероятно ще продължи и през първото тримесечие на новата фискална година. Ryanair заяви през септември, че тарифите може да спаднат с между 10% и 12% през шестте месеца между септември и март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още