IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси изпратиха най-слабата си седмица от 2011 г.

Продължаващият спад на цените на петрола засегна значително енергийния сектор на Стария континент

20:42 | 12.12.14 г.
Европейските борси изпратиха най-слабата си седмица от 2011 г.

Европейските фондови пазари затвориха с резки отстъпления в петък, отчитайки най-големия си седмичен спад от август 2011 г. на фона на продължаващия спад на цените на суровините, който засегна енергийния сектор на Стария континент.

Общоевропейският и индекс FTSEurofirst 300 затвори с отстъпление от 2,6%, спадайки общо с 5,9% за седмицата. Цялостното отстъпление на енергийния сектор пък надхвърли 3 на сто.

Цените на петрола продължиха да спадат на фона на опасенията за свръхпредлагане и по-бавен от очакваното растеж в световен мащаб. Цената на американския суров петрол спадна под границата от 60 долара, докато петролът сорт брент удари 5,5-годишно дъно в азиатската търговия в петък.

Книжата на Premier Oil и Tullow Oil отчетоха резки продажби в петък – съдба, която застигна впоследствие и гиганти като BP, Shell и Total.

Песимистичните икономически данни за ноември от Китай също засегнаха търговията. Промишленото производство във втората по големина икономика в света се е забавило през миналия месец. Новината подсили загрижеността за Поднебесната империя и покачи залозите за отпускането на допълнителни стимули в близкото бъдеще.

Комбинираната активност от китайските производители, добивни компании и комунални услуги е нараснала със 7,2% спрямо същия период на миналата година през ноември според последните данни на Националното статистическо бюро. Месец по-рано бе отчетен ръст от 7,7%, а пазарните прогнози бяха за ниво от 7,6%.

Допълнителни данни от петък показаха, че инвестициите в градско недвижимо имущество са се повишили с 15,8% от началото на годината – най-слабото темпо на разширение от повече от едно десетилетие.

Продажбите на дребно пък се покачиха с 11,7% през ноември в сравнение със същия месец на миналата година. Покачването надхвърли леко пазарните прогнози.

Данни на ЕЦБ показаха, че 21 от кредиторите в еврозоната ще изплатят на банката 13,4 млрд. евро от първия кръг на спешни заеми, отпуснати от регулатора в разгара на финансовата криза. Други 46 банки пък ще изплатят 26,3 млрд. евро от втория кръг стимули на обща стойност почти 40 млрд. евро.

През тази седмица погасяването е много по-високо, отколкото в предходната, когато банките възстановиха само 14 млрд. евро.

Яспер Лаулър, пазарен анализатор в CMC Markets, заяви, че данните от Азия и Европа "изострят" oчакванията за намеси на централните банки в двата континента.

"Това е доста бурно време за акциите, които бяха под натиск и станаха жертва на коригираната обширна ликвидност през тази седмица", каза той в анализ за клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още