IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията на червено

Опасенията около икономиката на Китай натежаха на повечето сектори

19:39 | 14.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси завършиха на червено в сряда, след като инвеститорите не успяха да се отърсят от опасенията около икономическото забавяне на Китай, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи с 0,65% надолу, след като повечето сектори завършиха на отрицателна територия.

Строителният сектор натежа на борсата в Лондон, като индексът FTSE 100 пропадна с 1,15%, а германският бенчмарк DAX приключи с 1,2% надолу.

Френският индекс САС финишира търговията с понижение от 0,7%, след като стана ясно, че потребителските цени са спаднали с 0,4% през септември.

Опасенията около здравето на китайската икономика доведоха до сериозен натиск върху някои сектори.

Датският производител на бижута Pandora бе един от най-зле представилите се, като акциите поевтиняха с почти 6%, след като анализаторската фирма Carnegie понижи оценката си за продажбите на компанията в САЩ за третото тримесечие. Други луксозни мерки, включително Christian Dior и LVMH също завършиха с понижения.

Други сектори също усетиха натиска от Китай и по-ниските цени на суровините. Цените на петрола бяха колебливи през цялата търговия, като перспективите за намаляване на пренасищането през следващите месеци компенсира опасенията около Китай и търсенето.

Цената на петрола сорт Брент се понижи до 49,04 долара за барел, а американският суров петрол завърши на 46,30 долара за барел. Акциите в петролния и газовия сектор се търгуваха смесено, като Seadrill и Tullow Oil се представиха най-добре с ръст от съответно 2,7% и 3,2%.

Минните компании успяха да се възстановят от загубите, след като мексиканската компания за ценни метали Fresnillo заяви, че е на път да постигне целите си при добива на сребро и злато за 2015 г. Акциите на Fresnillo приключиха с 2,2% нагоре, а тези на конкурента му Glencore поскъпнаха с 1,6%

Холандският производител на полупроводници ASML заяви в сряда, че също е на път да постигне целевите си продажби за 2015 г. и предупреди, че клиентите са „малко по-внимателни“ с инвестициите. Това идва, след като Intel предупреди за по-бавни корпоративни разходи. Цената на акциите на ASML се срина с 4,4%, но новината повлече акциите на други производители на чипове – Dialog Semiconductor и STMicro, които също приключиха на червена територия.

Акциите на шведската строителна компания Skansa потънаха с 8,9%, с което отбелязаха най-лошия си ден от август 2011 г.

Сред печелившите е германската енергийна компания E.ON, чиито акции приключиха с 3,3% нагоре, след като се съгласи да продаде норвежките си петролни и газови активи на руския милиардер Михаил Фридман в сделка за 1,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още