IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се оцветиха в зелено

Акциите на Volkswagen загубиха 18,6% след новината, че компанията може да бъде глобена с до 18 млрд. евро от американски регулатори

19:44 | 21.09.15 г.
Европейските борси се оцветиха в зелено

Европейските индекси се повишиха в понеделник въпреки слабото представяне на борсите в Азия и големите понижения на цените на акциите на някои ключови европейски компании по време на сесията.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 1,1%.

Индексът в Лондон FTSE 100 добави 0,1% в понеделник, докато френският CAC се повиши с 1,1 на сто.

Въпреки известна волатилност по-рано през деня германският DAX нарасна в края на сесията, като приключи търговията с увеличение от 0,3% въпреки проблемите около Volkswagen и страховете, че индексът ще навлезе на меча територия.

Глобалните пазари все още са под влиянието на решението на Фед от миналата седмица да не вдига лихвените проценти. Ходът предизвика нови опасения за ръста на глобалната икономика. Отвъд океана днес американските индекси се търгуват с повишения.

Междувременно акциите на германския производител на автомобили Volkswagen (VW) загубиха 18,6% след новината, че компанията може да бъде глобена с до 18 млрд. евро от американските регулатори. Те твърдят, че софтуерът на компанията за някои дизелови автомобили е подвеждал купувачите за емисиите. Главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн се извини в неделя и призова за външно разследване.

Други компании от автомобилния сектор също бяха засегнати, като акциите на Porsche (собственост на VW) потънаха със 17,2 percent, тези на френската Renault – с 3,2%, а Daimler овладя загубите, като книжата му затвориха със спад от 1,4 на сто.

Книжата на британския застраховател RSA пък потънаха с 20,8%, след като Zurich Insurance обяви, че се отказва от предложението си за придобиване на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още