IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси също завършиха на зелено

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи сесията с 2,4% нагоре

19:43 | 30.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на европейските борси завършиха на зелено в сряда след положително рали от другите финансови пазари, след като инвеститорите се опитаха да приключат стресовото тримесечие с повишение, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 увеличи печалбата си малко преди края на деня и завърши с ръст от 2,4%.

Лондонският индекс FTSE 100 също приключи с 2,6% нагоре, подкрепен от супермаркетите и вписаните на борсата в Лондон минни компании.

Германският индекс DAX отчете повишение от 2,2%, а френският САС – от 2,6%.

Европа последва положителната тенденция наложена от азиатските борси в сряда, а американските също се опитват да отчетат ръстове в опит да облекчат щетите от най-лошото тримесечие за последните четири години.

Цената на акциите на вписаната на лондонска борса Glencore скочи с 14,1%, след като компанията заяви, че предприема „проактивни мерки“, за да се справи с условията на пазара на суровините и няма проблеми с платежоспособността. Други компании в сектора на ресурсите също се представиха добре. Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 2,8%, а тези на BHP Billiton – с 2,65%.

Автомобилните компании се търгуваха със значителни ръстове, след като Китай обяви, че ще намали наполовина данъците върху продажбите на малки автомобили, ход, който вероятно ще се хареса на изстрадалия германски производител на автомобили Volkswagen.

В сряда Volkswagen UK заяви, че около 1,2 млн. автомобила в Британия са били засегнати от проблемния софтуер. Освен това Porsche, собственост на VW, обяви Оливър Блум за новия председател на управителния си борд. Акциите на Volkswagen затвориха с 2,7% нагоре.

Други автомобилни производители също се представиха добре, като акциите на Peugeot Citroen и на германския BMW поскъпнаха съответно с 6,4% и 3,7%.

Цената на акциите на британската верига супермаркети Sainsbury скочи с 13,8%, след като компанията заяви, че годишната ѝ печалбата вероятно ще е над очакванията на пазара. Съобщението оказа подкрепа и на други имена в сектора, включително Tesco, чийто акции поскъпнаха с 6,9%, и Morrisons – с 6,4%.

Фючърсите на суровия петрол поскъпнаха след отварянето на американската борса, като инвеститорите се опитаха да се отърсят от опасенията за световно свръхпредлагане. Петролът сорт Брент завърши на 48,37 долара за барел, а американският суров петрол – на 45,26 долара за барел.

Петролните компании приветстваха поскъпването, като акциите на SBM Offshore затвориха с 4% нагоре, а тези на Statoil – с 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 30.09.15 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още