IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха сесията на зелена територия

Секторът на производителите на основни ресурси беше с най-добро представяне – 1,7 на сто, заради поскъпването на металите и заради добри корпоративни новини

19:32 | 22.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси записаха повишения, докато пазарните участници очакват годишния симпозиум на централните банки в Джаксън Хол, щата Уайоминг, съобщи CNBC. Представителите на водещи регулатори по света и на редица правителства започват да се събират в четвъртък.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,8 на сто и повечето сектори отчетоха ръстове.

Секторът на производителите на основни ресурси беше с най-добро представяне – 1,7 на сто, заради поскъпването на металите и заради добри корпоративни новини. Медта поскъпва и се насочва към най-високото си ниво от три години насам. Цената на цинка е около десетилетни върхове.

Европейският гигант в минното дело Antofagasta отчете ръст в цената на акциите си, след като обяви в отчета си, че печалбата за първото полугодие скача. Книжата поскъпнаха с близо 2 на сто.

Секторът на здравеопазването се повиши с над 1,2 на сто. Датската фармацевтична компания Lundbeck записа поскъпване на акциите си от над 3,6%, след като обяви планове за увеличаване на капитала. Производителят на зъбни импланти Straumann пък продължи да извлича полза от добрите финансови резултати, публикувани миналата седмица. Акциите на компанията поскъпнаха с 3,7 на сто.

Вергиата супермаркети Tesco се изкачи до върха на паневропейския индекс, като акциите й поскъпнаха с 4% заради растящите продажби.

Секторът на финансовите услуги се понижи с 0,4 на сто.

Акциите на Provident Financial се сринаха с над 66%, след като изпълнителният директор Питър Крук напуска компанията. От Provident заявиха, че по всяка вероятност няма да могат да изплатят дивиденти тази година.

Германският Център за европейски икономически изследвания (ZEW) публикува индекса си за инвеститорското доверие, което се влошава трети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още