IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха сесията със спадове

По-скъпият долар натежа на цените на петрола

19:08 | 29.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха сесията в понеделник с понижения на фона на поевтиняващ петрол и по-скъп долар, съобщи CNBC.

По-силната американска валута се обяснява с изказванията на представители на Федералния резерв на САЩ от петък. Тогава вицепредседателят на Фед Стенли Фишер заяви, че докладът за заетостта ще повлияе на решението на Фед дали да затегне, или не, паричната политика. Малко по-рано председателят на централната банка Джанет Йелън каза, че аргументът за повишение на лихвите набира сила през последните месеци.

Към 19:00 едно евро се обменя за 1,1177 долара.

И американският лек суров петрол WTI, и европейският бенчмарк Брент поевтиняват с по около 1,6% до съответно 46,83 долара и 49,34 долара за барел.

Германският борсов индекс DAX се понижи с 0,4%, а френският CAC – също с около 0,4%. Лондонската борса беше затворена заради официален празник във Великобритания. Испанският IBEX 35 записа спад от 0,5 на сто.

Търговията в САЩ в понеделник стартира с ръстове, а на азиатските пазари имаше спадове, като тези минорни настроения се пренесоха и на стария континент.

Френската компания Аlstom отчете поскъпване на акциите си около 2,9%, след като инженерната фирма сключи договор с Amtrak на стойност 2 млрд. долара за доставка на високоскоростни влакове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още