IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови борси затвориха близо до 21-месечни върхове

Секторът на суровините се представи най-добре във вторник, като фючърсите на медта са напът да прекратят губещата си серия

19:44 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха с повишения във вторник, приближавайки се до 21-месечни върхове, след като бяха подкрепени от стабилизиращите се цени на суровините, предаде CNBC.

Британският индекс FTSE 100 завърши сесията с покачване от 0,57% до 7 342 пункта, германският DAX нарасна с 0,43 на сто до 12 749 пункта, а френският CAC добави 0,28% до 5 398 пункта.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с повишение от 0,45 на сто, като почти всички сектори и големи борси се озоваха на зелена територия, приближавайки се към върхове, невиждани от края на лятото на 2015 г.

Британският индекс на сините чипове FTSE 100 се повиши с над 70 пункта до най-високото си ниво от изявлението на премиера Тереза Мей за предстоящи предсрочни общи избори в страната на 8 юни.

Секторът на суровините се представи най-добре във вторник, като фючърсите на медта са напът да прекратят губещата си серия. Цената на метала се повиши с 0,2% до 5 508 долара за тон, което доведе до поскъпване на акциите на минните гиганти Antofagasta, BHP Billiton и Glencore с по над 1,8 на сто.

На фронта на корпоративните отчети Commerzbank обяви повишение на нетната печалба за първото тримесечие с 28%. Резултатите на втория по големина германски кредитор надхвърлиха очакванията на анализаторите. Въпреки повишението на цената на акциите с 3% по време на сесията във вторник, те поевтиняха с 0,4% при затварянето й.

Печалбата на най-голямата компания за намиране на временни служители в света Adecco за първото тримесечие е нараснала с над една пета. Книжата на базираната в Цюрих компания поскъпнаха с над 2,2%, защото резултатите ù се оказаха по-добри от прогнозите на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още