IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се оцветиха в зелено

Борсите приветстваха надеждите за по-нататъшни мерки за стимулиране на Китай и Япония

19:48 | 09.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се оцветиха в зелено

Европейските акции завършиха търговията в сряда на зелена територия, на фона на надеждите за по-нататъшни мерки за стимулиране на икономиките на Китай и Япония, пише CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 1,3%, Лондонският индекс FTSE 100 и френският CAC пък приключиха сесията със скок от около 1,4%. От своя страна германският DAX се радва на ръст от близо 0,3%.

Европа последва зелената вълна на азиатските борси, след като японският индекс Nikkei направи впечатляващо завръщане и отчете най-големия си ръст от октомври 2008 г. - 7,7%. Китайският Shanghai Composite също приключи търговията с ръст - от 2,3%.

Доброто представяне в Азия се случи на фона на нарастващите надежди за по-нататъшно стимулиране на Япония и Китай. Японският премиер Шиндзо Абе обеща намаляване на корпоративния данък, а китайското финансово министерство във вторник обяви, че планира “фискални мерки в подкрепа на растежа”.

Glencore приключи деня с 4,8% ръст, продължавайки възходящото си рали. Anglo American отбеляза скок с 5,5%, a BHP Billiton и Rio Tinto също приключиха търговията с голям ръст.

Този в автомобилния сектор се оказа доста по-висок заради позитивните настроения по отношение на Китай. Френските Renault и Peugeot Citroen, както и германската BMW затвориха на зелена територия.

Цената на акциите на британската нискобюджетна авиокомпания Ryanair също се радваше на ръст и завърши с 4,9% нагоре, след като компанията повиши прогнозата за годишната си печалба след силния летен сезон.

Цената на петрола обаче отбеляза спад в рамките на търговията в сряда заради опасенията от свръхпредлагане и отслабване на растежа на търсенето. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още