IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските инвеститори са сдържани преди протокола на Фед

Всички водещи индекси на стария континент приключиха сесиите със спадове

19:41 | 17.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сдържаност доминираше на водещите европейски фондови пазари в сряда преди публикуването на протокола от последното заседание на американската централна банка, предаде CNBC.

Лондонският FTSE 100 изгуби 0,50 на сто до 6859,15 пункта в стремежа на инвеститорите да ограничават инициативите си, преди да бъдат публикувани по-късно днес протоколите от последното заседание на американската централна банка. В Париж САС 40 се понижи с 0,96 на сто до 4417,68 пункта при слаб обем на търговията от 2,01 млрд. евро, франкфуртският Dax потъна с цели 1,30 на сто до 10 537,67 пункта.

По-късно днес се очаква в САЩ да бъдат публикувани протоколите от последното заседание на Фед. Инвеститорите се надяват да получат нови сигнали за по-нататъшната лихвена политика в САЩ. Според анализаторите на Societe Generale от решително значение ще бъде дали централните банкери ще преценят, че силните данни от пазара на труда през юни са компенсирали майската слабост. С интерес ще се проследи и мнението им за последиците от Brexit за финансовите пазари.

Последните изказвания на различни членове на Фед обаче не разкриват еднакво становище за американската икономика. Президентът на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт е уверен, че растежът на американската икономика се ускорява, което отваря възможност за поне едно повишение на лихвените проценти тази година. Той не изключва това да стане още през септември.

На друго мнение обаче са други членове на Фед. Президентът на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард и неговият колега от Сан Франциско Джон Уилямс са на мнение, че „естествените“ или „неутралните“ лихви са значително по-ниски от преди, с което и актуалните лихвени нива вече не действат толкова експанзивно, както досега. Ето защо според тях няма нужда от вдигане на лихвения процент.

Цените на петрола се движеха разнопосочно в днешната европейска търговия след изненадващите данни за спад на петролния резерв на САЩ. В Лондон сортът Брент от Северно море с доставка през октомври поскъпна с 18 цента до 49,41 долара за барел, докато американският лек суров петрол с доставка през септември поевтиня с 11 цента до 46,47 долара за барел днес в европейската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. 

По-рано през деня американската Администрация за енергийна информация (EIA) представи редовния си доклад, според който петролните резерви в САЩ са се понижили през последната седмица с 2,5 милиона барела, много повече от очаквания ръст от 0,5 млн. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още