IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските мечтатели и Brexit

Бързи и интензивни преговори препоръча германският канцлер Ангела Меркел, докато Доналд Туск си пожелава Лондон да остане в ЕС

21:42 | 22.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде една от основните теми за лидерите на Европейския съюз по време на двудневната им среща. Нагласите за преговорите варират – от романтични до песимистични, стана ясно от изявленията на лидерите преди началото на Европейския съвет.

„Не съм мечтател и не съм единственият“, обясни премиерът на Белгия Шарл Мишел, перифразирайки известната песен на Beatles. Той посочи, че всичко зависи от преговорите, които тепърва предстоят. 

„Понякога човек трябва да бъде и малко мечтател“, смята пък премиерът на Холандия Марк Рюте. Той е уверен, че излизането от ЕС ще има значително негативно икономическо въздействие върху Обединеното кралство и изрази надежда, че двете страни ще могат да намерят начин да запазят връзките си на европейския пазар.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск сподели своята мечта Великобритания да остане част от ЕС. Но неговото становище не се потвърждава от другите лидери на ЕС. За премиера на Люксембург Ксавие Бетел Лондон вече е разбрал, че излизането от общността няма да бъде толкова лесно „като щракване с пръсти“. Според него и Тереза Мей вече не е в толкова силна позиция за преговорите след изборите.

Президентът на Литва Далиа Грубаускайте пък препоръча да се гледа към бъдещето, а не да се мечтае и това ще бъде добре и за двете страни. Тя е категорична, че иска да чуе как ще бъдат защитени правата на европейските граждани, които ще останат да живеят на Острова. За германския канцлер Ангела Меркел е важно нещата да се случат бързо и интензивно, а 27-те държави, които остават в ЕС, да бъдат единни. 

А първите преговори за Brexit вече започнаха и стартът не беше никак гладък, макар че днес британският премиер Тереза Мей заяви, че са били много конструктивни. Тя обясни, че най-важното е защитата на правата на гражданите – британските и европейските, на въпрос дали е готова на компромис.

Българският премиер Бойко Борисов също сподели своето нежелание Brexit да се случи и коментира, че разводът не е добър за нито една от страните. 

Европейският съвет е първи за лидерите на Ирландия и Франция. Лио Варадкар отбеляза важните за страната му моменти при преговорите за Brexit – защитата на гражданите и да не бъде поставяна „икономическа граница“ между двете Ирландии. Той отчете и позитивния икономически климат в Европа – европейската икономика се развива по-бързо от американската.

Френският президент Еманюел Макрон отбеляза насоките за работа на лидерите на общността - „Европа, която ни защитава“, и посочи за фокус на срещата борбата срещу тероризма, политиката за отбрана, Парижкото споразумение за опазване на околната среда. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още