IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха на червено след разочароващи данни

Лондонският FTSE 100 се прицелва в психологическите 7 000 пункта

19:36 | 12.08.16 г. 8
Европейските пазари затвориха на червено след разочароващи данни

Разочароващи данни за развитието на американската икономика понижиха настроението на европейските фондови пазари, съобщава Market Watch. По-рано днес бяха разпространени по-слаби от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ, което предизвика опасения за развитието на най-голямата икономика в света.

Търговията беше под влияние и на данните, показващи ръст на германската икономика от 0,4 на сто през второто тримесечие на годината. Това беше очаквано от пазарите, но в същото време спрямо първото тримесечие най-голямата европейска икономика забавя ръста си. В периода януари - март Германия записа ръст на икономиката си от 0,7 на сто.

Паневропейският Stoxx 600 загуби 0,16% и затвори сесията при 346,09 пункта. Седмицата обаче приключва на зелена територия и увеличението е в рамките на над 1,3 на сто, изчислява CNBC. Търговията беше изнервена - рано през деня индексът записваше ръстове, но настроенията се обърнаха при разпространението на данните от САЩ.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, записа нищожен ръст, но финишира на зелена територия за седма поредна сесия, допълва Market Watch. Стойността на индекса се повиши с 0,02% до 6 196,02 пункта. За седмицата увеличението е в рамките на 1,8 на сто.

Подкрепа оказа представянето на петролната Tullow, чиито акции поскъпнаха с над 4%.

"Въпросът сега е когато индексът на сините чипове ще успее да прескочи психологическите 7 000 пункта", коментира анализаторът Нейл Уилсън от ETX Capital.

С минимална загуба финишира и френският САС 40. Седмицата приключи при ниво от 4 500,19 пункта, което представлява спад от 0,08 на сто спрямо сесията в четвъртък. Германският DAX пък затвори с понижение от 0,27% до 10 713,43 пункта.

На представянето на европейските борси повлия и рязкото поскъпване на петрола. Лекият суров петрол добави 2% към цената си и към края на европейската сесия цената му доближаваше 44,50 долара за барел. Американският сорт се готви да запише седмичен ръст от над 6 на сто.

Европейският Brent се търгуваше за 46,70 долара за барел, или с 1,62% повече. Седмичният ръст на цената на европейския петрол доближава 6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още