IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри на държавите от ЕС подкрепят решението на ЕК за Apple

Международните компании са задължени да плащат честно данъците си, коментира председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум

15:16 | 10.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) подкрепят решението на Европейската комисия (ЕК) Apple да върне милиарди евро на Ирландия, получени под формата на незаконни данъчни облекчения, предаде AFP.

Днес е вторият ден от двудневната среща на министрите в Братислава. Холандският министър на финансите Йерун Дейселблум и няколко негови колеги призоваха американския технологичен гигант да плати сумата, която според анализатори заедно с лихвите може да достигне 19 млрд. евро, съобщава БТА. 

В края на миналия месец в решение от 150 страници ЕК постанови, че Ирландия е представила на Apple незаконна държавна помощ на стойност 13 млрд. евро.

Данъчните въпроси са в компетенциите на страните членки на ЕС, но Комисията е на мнение, че може да се намеси в случая с Apple, тъй като данъчните договорености на компанията в Ирландия представляват държавна помощ - област, регулирана от ЕК.

Йерун Дейселблум, който е и председател на Еврогрупата (съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната), заяви пред репортери, че международните компании са задължени да плащат честно данъците си.

Той допълни, че пропуските в международните данъчни закони са нещо от миналото и компанията ще трябва да плати данъци както в САЩ, така и в Европа.

Apple и Ирландия, където се намира централата на американския технологичен гигант, обжалват решението.

Същевременно представители на страни от ЕС заявиха, че ще поискат от Брюксел своя дял от милиардите, които компанията трябва да върне на Ирландия, информира AFP.

Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг увери в Братислава, че ако е "законово правилно", той ще предприеме необходимите стъпки. Шелинг допълни, че и други страни, включително Италия, обмислят въпроса.

Испания, която е заплашена да бъде глобена от ЕС заради нарушаване на бюджетните правила, също посочи, че ще разгледа идеята да поиска своя дял, за да увеличи приходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още