IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch не очаква депозитите на гърците да бъдат използвани за спасяване на банки

Предвидените в третата спасителна програма средства ще бъдат достатъчни за рекапитализация на банките

17:49 | 02.09.15 г.
Fitch не очаква депозитите на гърците да бъдат използвани за спасяване на банки

С голяма вероятност гръцките вложители ще избегнат „подстригване“ на депозитите си в банките, които биха могли да бъдат ползвани, за да се спаси системата, прогнозира рейтинговата агенция Fitch в становище, публикувано на сайта на агенцията.

От 1 януари 2016 година в ЕС влиза в сила т. нар. Банкова директива (BRRD), която предвижда депозитарите, кредиторите, акционерите и облигационерите в банките да участват в тяхното спасение. Отговорните органи обаче ще спазват тези правила изключително гъвкаво в Гърция, за да бъдат избегнати загуби за вложителите, смятат от агенцията.

Това ще стане и благодарение на подписаното споразумение за третата програма за спасение на Гърция в размер на общо 86 млрд. евро. 25 млрд. евро от тях са предвидени като буфер за банковия сектор.

Тези средства ще бъдат напълно достатъчни, ако се приложи моделът за спасение на банките, използван в Кипър, пише още Fitch.

Агенцията припомня още, че целта на банковата директива е да минимизира разходите за държавата и данъкоплатците при фалит на банка. Така загубите ще бъдат понесени от частните кредитори на финансовите институции.

В края на август от централната банка на Гърция съобщиха, че депозитите в гръцките банки достигат най-ниското си ниво за последните 12 години – почти 121 млрд. евро. За година гърците са изтеглили от банките 27% от спестяванията си. 

Още новини около дълговата криза в Гърция можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още