IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд няма да се бори за втори президентски мандат

Рейтингът на френския държавен глава се срина заради непопулярните мерки на правителството му за икономиката

22:24 | 01.12.16 г. 1
<p>
	Президентът на Франция Франсоа Оланд. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция Франсоа Оланд. Снимка: архив, Ройтерс

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви в телевизионно обръщение, че няма да се бори за втори мандат на изборите през 2017 г., предава АФП.

”Реших да не се кандидатирам за президентските избори”, посочи Оланд, който управлява страната от 2012 г.
Решението на Франсоа Оланд е изненадващ ход в надпреварата за президентската номинация в редиците на социалистите, отбелязва Ройтерс.

Десницата във Франция вече избра Франсоа Фийон за свой кандидат за президент. Бившият икономически министър на Оланд - Еманюел Макрон, е независим кандидат.  Крайнодясната партия “Национален фронт” издигна кандидатурата на лидера си Марин льо Пен, за която социологическите агенции прогнозират, че ще стигне до втори тур на вота.

Социалистите трябва в срок до 15 декември да регистрират участници в първичните избори, които би трябвало да се проведат през януари догодина.

Рейтингът на Оланд е нисък, а одобрението за социалистите спадна значително заради непопулярните мерки за икономиката, които правителството предприе, отбелязва ДПА. Сред тези мерки е и реформата на пазара на труда, която предизвика бурни протести из Франция, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

Според последните допитвания само 10 процента от избирателите биха гласували за Оланд на първия тур на президентските избори, допълва Франс прес.

С днешното си решение Оланд става първият френски президент, който отказва да се бори за втори мандат, от 1958 г. насам.

По-рано днес бившият френски министър на икономиката Арно Монтбур обяви, че се кандидатира за първичните избори на социалистите, предаде Асошиейтед прес. Той напусна поста си в правителството през 2014 г. заради несъгласие с политиката на Оланд в сферата на икономиката.

През почивните дни се заговори и че премиерът на Франция Манюел Валс ще се бори за номинация на социалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Френският Плевнелиев , поредното недоразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още