IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският парламент даде зелена светлина на Макрон за трудови реформи

Предвижда се таван на обезщетенията за съкратени работници и по-голяма гъвкавост на фирмите да определят условията на труд

10:51 | 03.08.17 г.
<p>
	<em>Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Френският парламент разписа празен чек на правителството да реформира трудовото право без намесата на депутатите - един от приоритетите на президента Еманюел Макрон, който се надява да подобри ситуацията на пазара на труда, като предостави на фирмите по-голяма гъвкавост, съобщи AFP.

С 225 гласа "за" и 109 "против" Сенатът, горната камара на парламента, разреши вчера на изпълнителната власт да реформира трудовия кодекс с постановления. Ден по-рано одобрението си за това даде и Националното събрание, долната камара на парламента.

Според този метод, критикуван най-вече от синдикатите, парламентът няма да дебатира текстовете, а правителството ще се допита до него само в началото и в края на процедурата.

Тази реформа ще стигне по-далеч от силно критикувания Закон за труда, който миналата година предизвика неколкомесечни протести. Тя предвижда налагане на таван на обезщетенията, които работодателите трябва да платят на съкратените работници, и предоставяне на по-голяма гъвкавост на фирмите да определят условията на труд, отбеляза AP.

С това Макрон иска да намали безработицата до 9,4% тази година и до 7% през 2022 година, предаде БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още