IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром се е споразумял с Украйна за зимните доставки на газ

Газовият монополист ще се въздържи от условието "взимай или плащай" за „Нафтогаз“ по зимния пакет

21:56 | 16.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Газпром се е споразумял с Украйна за зимните доставки на газ

„Газпром“ се е споразумял с Украйна по принципните въпроси за зимните доставки на газ, заяви по телевизия НТВ ръководителят на газовата компания Алексей Милер, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

По думите му сега се очаква с участието на Европейската комисия идната седмица да бъде подписано споразумение и доставките на руски газ с авансово плащане да се възобновят от 1 октомври.

Милер уточни още, че „Газпром“ е получил от „Нафтогаз“ молба за отстъпка от цената и я е предал на правителството. Освен това той увери, че газовият монополист ще се въздържи от условието "взимай или плащай" за „Нафтогаз“ по зимния пакет.

Преди дни стана ясно, че Русия и ЕС са успели да постигнат съгласие по нов зимен пакет за газовите доставки за Европа. „Успяхме да постигнем договорености по т.нар. „зимен пакет“ за доставките от 1 октомври до 31 март 2016 година, условията за съвместна работа, нагнетяването на газ в украинските хранилища, покупката за текущо потребление и финансирането му, както и Европейската комисия да поеме отговорността по организацията на това“, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

 ТАСС цитира още Милер, според когото Киев ще получи от ЕС 500 млн. долара за покупката на природен газ от Русия.

„Тази сума ще даде възможност на Украйна да нагнети още 2 млрд. куб. метра природен газ“, обясни той. За да бъде подсигурен руския транзит за пиковете през зимните месеци, Украйна трябва да държи поне 19 млрд. куб. метра газ в хранилищата си, допълва още Милер, цитиран от Интерфакс.

 В края на август пък стана ясно, че украинската „Нафтогаз“ е поискала от „Газпром“ предплата за транзита на руски газ към Европа. Според нея това искане е отправено по време на двустранната среща на ръководителите на двете компании

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
крас
преди 8 години
СПОРАЗУМЕЛШ СЕ по принцип?!И Вместо те да предплащат искат рашъните да правят това.ЗВУЧИ СМЕШНО!!!А ДОГОВОРИ ПОДПИСАХА ЛИ??Идва 01 октомври , а нито договори нито газ!Тези половин милиард евро, няма да им стигнат до никъде.А КЪДЕ СМЕ НИЕ В ТАЗИ СХЕМА?!Имаме ли договори с рашъните, или ще се налага да ни припомнят за СПРЕНИТЕ самолети с хуманитарна помощ.ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС ТЕ НЕ БЪРЗАТ С ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
Сезона за отсрел на патоци настъпва. Въпреки това президент Кабаев си позволи да гръмне южен и турски патоци, като нагъл бракониер. А силният сибирски паток така се е скрил, че никой не го е чувал и виждал. Сега на мода е северният паток. Абе както винаги съм казвал, големите руски патоци, големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
kandid
преди 8 години
Патоци нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още