IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да ограничи помощите за чужденци от ЕС

Броят на българите и румънците, които печелят твърде малко и разчитат на държавната финансова помощ, е „подозрително висок"

14:30 | 07.10.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Много граждани на ЕС не работят в Германия и получават социална помощ от държавата.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много граждани на ЕС не работят в Германия и получават социална помощ от държавата. Снимка: Ройтерс

След като в началото на декември 2015 г. Федералният социален съд отсъди, че германските общини са длъжни да изплащат социални помощи на безработните мигранти, граждани на държави от ЕС, пребивавали над шест месеца в Германия, социалният министър Андреа Налес обяви, че планира да прокара закон, който да ограничи правото на получаване на социални помощи. 

Оказва се, че Налес вече има план как да се справи с този проблем. Според публикации в няколко германски издания през следващата седмица в Бундестага ще се гласува изработен от нейното министерство нов законопроект, предава DPA. Текстовете предвиждат в него да бъде включено петгодишно ограничение за получаване на социални помощи и т.нар. Харц 4 за граждани на ЕС.

Това означава, че например българи и румънци, които не са работили в Германия напоследък, няма да имат право да получават социални помощи. Гражданите на ЕС ще имат такова право едва след пет години, или както казва Налес, „когато пребиваването им в Германия се е затвърдило".

Още през април Налес заяви, че общините, които плащат социалната помощ, не могат да поемат грижата за жителите на ЕС, които нямат средства. Освен това била заплашена и степента за приемане на свободата на движение, ако хората биха могли да избират свободно мястото за отпускане на социална помощ.

Според данни на германското Бюро по труда през януари 2016 г. общо 440 000 чужденци от ЕС са получавали социални помощи в Германия. Полските граждани представляват най-многобройната група - с 92 000 души. След тях са италианците със 72 000, а на трето и четвърто място се нареждат българите и румънците - със съответно 71 000 и 57 000 души, получаващи социални помощи в Германия.  На пето място са гърците - с 46 000.

Далеч не всички тези хора обаче са безработни, пише и Deutsche Welle. Много от тях работят, но печелят твърде малко и получават финансова подкрепа от държавата под формата на т.нар. Харц 4. Германските издания посочват, че броят на българите и румънците, които печелят твърде малко и разчитат на държавната финансова помощ, е „подозрително висок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
абе кви са тия соц. прийоми...помощи?!помощи само за този, който НЕ може да работи / сираци, инвалици, възрастни/ който е млада чер-нил-ка и може да работи да се настани на работа в чистотата и по рудницитеред, ти ги защитаваш, но колко от тия черно-кожи дето налазиха са наистина бежанци, колко от тях си дойдоха с паспортите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
Бежанецът е също мигрант за твое сведение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
redcretin
преди 7 години
Тикво, бежанците не са мигранти :) Знам че не ти е лесно да живееш с толкова малко мозък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Да въобще да ги спират помощите за чужденци а упроритите които не искат да се махнат - на баня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Да въобще да ги спират помощите за чужденци а упроритите които не искат да се махнат - на баня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
MZ/X
преди 7 години
Близо 20 милиона души от Източна Европа мигрираха на запад. Ако предлопожим, че само 20% от тези мигранти живеят на помощи, това са 4 милиона души или с няколко пъти повече от колкото са бежанците дошли в Европа.Германските данъкоплатци, които финансират и едните и другите, не мисля имат по топли чувства към източно европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
driverf1
преди 7 години
"Това означава, че например българи и румънци, които не са работили в Германия напоследък, няма да имат право да получават социални помощи."Много ми е интересно тази цялата *** която Меркел покани 850000-1000000 човеци,колко ли години изобщо са работили и какво точно ги свързва с нас ЕВРОПЕЙЦИТЕ.....?Май им дойдоха в повече и сега искат да орежат европейските граждани,които в никакъв случай не са и не се водят ИМИГРАНТИ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Германия може да ограничи помощите за чужденци от ЕС-----Така се започва ... после и 80 годишният Дитрих ше разбере, че пенсийката му е "спасила" немското "БеНеБеееее"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още