IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля да връща в Африка мигрантите, преминали Средиземно море

Предложението е в начален етап и не е представено официално на европейско равнище

17:38 | 06.11.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германското министерство на вътрешните работи ще обмисли идеята да връща обратно в Африка мигранти, опитали се да прекосят Средиземно море, коментира днес говорител, цитиран от DPA.

Липсата на перспектива, когато достигнат европейските брегове, може да накара мигрантите да се откажат от идеята да предприемат опасното пътуване и да излагат на риск живота и парите си, посочи говорител на германския вътрешен министър Томас де Мезиер в интервю за вестник "Велт ам зонтаг", цитирано от БТА.

Според предложението мигрантите от Либия може да бъдат връщани в трета страна като Тунис или Египет. Оттам ще могат да кандидатстват за убежище в Европа. Ако молбата им бъде удовлетворена, те ще могат да се завърнат на Стария континент. 

Предложението е в начален етап и не е представено официално на европейско равнище, отбелязва министерството.

Близо 4000 мигранти са загинали от началото на годината при опит да прекосят Средиземно море по последни данни на Международната организация по миграция (МОМ).

Данните на агенцията показват, че до края на октомври по опасния морски маршрут, използван от хора, бягащи към Европа от военни конфликти и бедност, са намерили смъртта си 3940 души.

Миналата седмица Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че 2016-а е най-смъртоносната година досега за мигрантите и бежанците, прекосяващи Средиземно море. По данни на ООН през 2015 г. по морския маршрут са загинали 3771 мигранти.

Броят на жертвите се е увеличил въпреки намаляването на миграцията към Европа в сравнение с миналата година. През първите 10 месеца на 2015 г. през Средиземно море в Европа са пристигнали около 730 000 мигранти и бежанци. За същия период на 2016 г. броят им е спаднал на 334 000.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
германия обмисля и да връща най-дивите маанговци към България, щото от тук били минали. но се съмнявам, че на нас ще ни позволят да ги върнем в турция, отдето идват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
ние тряя да спразваме "правата на човека" и за нас не може. Те Швабите и изобще Запада са ни определили нас като периферна буферна зона където трябва да се събират цигганите .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Ами това е много добра новина,щом германците ще ги връщат ние да не смепо-глупави .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
тия се сетиха след дъжд качулка, ем да ги връщат кво чакат ?! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още