IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия призова за спазване на споразумението на САЩ и Русия за Сирия

Боевете в страната трябва да бъдат прекратени най-късно в понеделник, според германския външен министър

12:05 | 10.09.16 г.
Германия призова за спазване на споразумението на САЩ и Русия за Сирия

Всички страни в конфликта в Сирия трябва да спазват постигнатото споразумение между САЩ и Русия, призова германският външен министър Франк – Валтер Щайнмайер в изявление, разпространено от пресслужбата на ръководеното от него ведомство.

Боевете в Сирия трябва да бъдат прекратени най-късно в понеделник, допълва той.

Прекратяването на военните действия ще даде възможност за продължаване на преговорите в Женева за намиране на решение и на политическия конфликт, смята външният министър на Германия.

В изявлението си Щайнмайер приветства постигнатото с много усилия споразумение, защото е имало различни интереси, които е трябвало да бъдат съгласувани, както и заради ситуацията в Сирия, която е сложна и много объркана.

Прекратяването на огъня в цялата страна ще даде възможност за достъп на хуманитарна помощ до стотици хиляди души, посочва се още в изявлението на германския министър. 

Сирийски бунтовници обаче вече коментираха, че шансовете на споразумението за примирие, договорено късно снощи, са малки, защото Дамаск и Москва всъщност няма да го спазват, допълва Ройтерс.

Агенцията се позовава на изявления на лидери на умерената Армия на свободата на Сирия, според които Русия и властта в страната не са спазили предишни договорки за прекратяване на военните действия. За капитан Адлу Салам Абдул Разак, говорител на бригадите на „Нур ал Дин ал Зинки“ споразумението ще даде възможност на сирийската армия да групира силите си в Алепо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още