IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Горещите точки" на Брюксел се провалиха

ЕС се надява да си купи с 3 млрд. евро от Турция стена срещу бежанците

09:26 | 29.11.15 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

                                                                                           Автор: Никола Димитров

Два дни преди крайния срок, в който ЕС си обеща да отвори всичките 11 "горещи точки", които да обработват, разпределят и връщат бежанци, само два от тях работят. Европейската комисия (ЕК) предложи концепцията на "горещите точки" – приемни центрове по границите на Съюза, които да регистрират и преразпределят прииждащите към Европа бежанци, в началото на лятото.

През септември вътрешните министри на ЕС възложиха на ЕК да отвори 11 такива точки – 5 в Гърция и 4 в Италия до края на ноември. До днес от тях работят само центровете в Лампедуза, в Италия и на гръцкия остров Лесбос. Нови дати за рязане на ленти не са насрочени, въпреки че Брюксел изрази готовност да плати разходите и поиска от страните членки да дадат 770 граничари и експерти по идентификация, които да интервюират кандидатите за убежище.

"Горещите точки" трябваше да отсяват хората, които имат право на убежище от икономическите имигранти и да връщат последните обратно. Бежанците трябваше по квоти да се прехвърлят във вътрешността на ЕС. 

Проблемът е обаче, че кандидатите за убежище не искат да ходят където и да е и отказват да се идентифицират. От началото на октомври под 200 от 160 000 планирани презаселвания са осъществени.

Изправена пред невъзможността да осигури изпълнението на квотите ЕК реши на бежанците да се предлага еднократно да се включат в системата за преразпределяне. Ако откажат, те трябва да останат в страната, в която са регистрирани, т.е. в Гърция или в Италия.

Днес ЕС ще се опита да си купи отдръпване на миграционната вълна от Турция.

Европейските лидери се събират отново извънредно в Брюксел в неделя следобед, за да уточнят условията, при които Турция ще се ангажира да задържи мигрантите и да пропуска само определен брой от тях да влизат легално в Европа. Вместо очаквания президент Реджеп Ердоган обаче в последния момент Анкара реши да изпрати премиера Ахмет Давутоглу, а споровете между страните членки, какво трябва да се направи с имигрантите остават дълбоки.

Европейските лидери вероятно ще одобрят отпускането на 3 млрд. евро, които да помогнат на Турция за издръжката над 2,5 млн. бежанци, намиращи се на нейна територия. Срещу тях Анкара трябва да позволи на бежанците да работят, а на децата им да ходят на училище и да започне да ги интегрира. В същото време Турция трябва да засили контрола по границата си и да не пропуска мигранти към Европа. Една четвърт от парите ще са от европейския бюджет, останалите – трябва да съберат страните членки.

До 21 декември те трябва да уточнят как ще направят вноските, изчислени според БВП, за да започнат плащанията. Българската е 7,3 млн. евро.

Освен това Турция ще започне преговори за членство в ЕС по главата за икономическо развитие и ускоряване на процеса за сваляне на визите. Очакване за визите може да се очаква още през март, като вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс, който води преговорите от името на ЕС, съобщи, че вероятно ще се започне с бизнес пътуванията към Шенген.

От началото на годината в ЕС са влезли повече от 1,2 млн. имигранти и бежанци. По данни на европейската гранична агенция Фронтекс над 550 000 от тях са влезли от Турция в Гърция.

Още новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 0
trendline
преди 8 години
Веско няма да има стратегия. Всеки се спасява поединично. Ще ни се наложи да изживеем този катарзис и да строим държавата отново. Изчерпа се сегашния модел на псевдодемокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
колегите мишки от ес трябва много да го е закъсали, ако наистина това се надявт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Според мен имаме нужда от стратегия при евентуален разпад на ЕС. Ефектите върху политическите системи, икономиката, търговията, статута на отделните гражданите, които сега се намират в друга държава от Съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
3 милиарда значи...А какво става с фактите, че Турция купува нефта на ИДИЛ и по този начин финансира световния тероризъм? Саддам навремето за същите действия го унищожиха, и добре че направиха така. Сега Турция е хем член на НАТО, хем спонсор на световния тероризъм, А ЕС щели да й дават 3 милиарда с надежда да бъде стена на нещо си.Егаси и и.д-.и.о-т.и-т.е дето са европейските политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
ЕК/ЕС е сбирщина от *** ако повярва на Турция.Първо исляма е изключително лицемерна религия, която допуска лъжи, двойни стандарти и лицемерие към неверниците. Второ Турция се доказа отдавна като много голям търговец и изнудвач, а щом ЕС дават 3 милиарда сега, със сигурност Турция ще поиска много повече догодина, и още повече през следващата и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
Отвратена съм от пропогандата на продажните медии. Винаги избират снимки, които да умиляват сърцата ни. Това, което аз виждам в София около джамията и към Женския пазар, са млади мъже намръщени, със скъпи телефони. Защо не се борят за държавата си? Спомняте ли си нашата история и романа "В навечерието" на Тургенев например? При нас идват на части военни формирования, които ще унищожат Европа и настанят после многобройната си челяд. Това е насилствено унищожение на Европа. Вместо това политиците да спрат войните, "разровени" от САЩ и направят приятен живота на всеки където си е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
Питам се на ЕС лидерите чавка мозъка ли им е изпила, или никога не са имали. ум. Даже няма нужда да се дават на други организации. Всички се изучиха в източване на пари. Освен това ще им хареса и няма да си види край на войната. ДА СПИРАТ войната в Сирия по начина, по който им предлага Путин. Ердоган мразел Садат, защото бил много интелигентен, а ние (престъпниците) мразим учените и интелигентните. Една прочетена книга стига. Какво значи, че не им харесвал Садат? Ние тях харесваме ли? Изборът си е на сирийския народ. Толкова прозрачна престъпна политика водят ФАЩ и ЕС, та се чудя на акъла на трезвомислещите защо не ги разобличават и спрат. Хем това исторически не е било толкова далече само преди 70 години в Европа с лидер Хитлер. Немците едва сега се освобождават от неговия комплекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Турция и Ердоган в момента правят голяма услуга на всички нас в Европа, за което им благодаря естествено. С действията си подпомагайки "бежанската" инвазия Турция налива вода във воденицата на партии като Националния Фронт във Франция, UKIP в Англия, Партията на Свободата в Холандия и им позволява да разбият статуквото на пух и прах и до сложат край на ЕС веднъж завинаги. Ако тази инвазия беше станала постепенно да кажем за 10 години никой нямаше да се усети и да подкрепи платформата на тези партии. В момента наблюдаваме смъртните конвулсии на европейския проект и няма връщане назад, грешките на Меркел от 2015г ще сложат край на ЕС завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Абсолютно убеден на 100% съм, че ЕС няма да успее да спре потока от "бежанци" с помощта на Турция. Мииналата седмица редица турски журналисти са били арестувани защото са публикували снимки на син на Ердоган, който обсъжда нещо с водещи джихадисти от ИД и снимките даже са качени във фейсбук от ИД. Ердоган прибира комисионни от търговията с петрола на ИД и "бежанците" за него са средство, чрез което да упражнява внияние върху политиката на държави в Западна Европа и той няма никакъв интерес от спиране на потока. Ердоган заяви, че асимилиацията на мюсюлмани в Германия е престъпление срещу човечеството. Сигурен съм, че Ердоган ще прибере парите но няма да си мръдне пръста да направи нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Очаквано, Администратор народ не пази ! Администратор народ ограбва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още