IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите се разбраха за намаляване на разходите за пенсии?

Страната ще може да върне колективните трудови договори след изтичането на програмата през 2018 г., твърди Ройтерс

16:39 | 29.03.17 г. 2
<p>
	Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос и премиерът на страната Алексис Ципрас (на преден план) в парламента. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос и премиерът на страната Алексис Ципрас (на преден план) в парламента. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция и кредиторите имат пробив в преговорите, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според агенцията двете страни са постигнали споразумения в ключовите спорове - за реформата на пазара на труда, пенсиите и енергетиката.

Така Атина се приближава до споразумението по втория преглед на спасителната програма. След последното заседание на еврогрупата беше посочено, че се очаква двете страни да се разберат до следващото заседание на институцията, насрочено за 7 април.

Според източниците на Ройтерс Гърция е приела намаляването на разходите за пенсии с 1% от брутния вътрешен продукт през 2019 година. Ще бъдат намалени и данъчни облекчения, което да донесе още 1% от БВП спестявания за хазната.

По отношение на трудовата реформа Гърция няма да бъде принудена да прави промени в правилата при масови уволнения на служители, както поиска Международният валутен фонд (МВФ). Колективните трудови договори, премахнати по искане на кредиторите през 2012 година, ще бъдат възстановени след изтичане на спасителната програма през 2018 година.

Ройтерс не посочва какво споразумение е постигнато в областта на енергетиката, но според гръцки медии именно там може да се окаже голямото напрежение за правителството. В управляващата партия СИРИЗА не приемат исканията за бързата продажба на активи на държавната енергийна компания PPC. Става въпрос за 40% от въглищните централи на дружеството.

Решението трябва да получи одобрението на парламента и това може да разцепи управляващата коалиция, която има крехкото мнозинство от само трима депутати, пише "Катимерини".

Срещу плановете за раздържавяване на PPC преди ден остро се изказа бившият енергиен министър Панос Скурлетис, днес отговарящ за вътрешните работи на Гърция. Според анализатори промяната в отговорностите му в кабинета беше свързана именно с несъгласието му за отваряне на енергийния пазар в страната. Неговите критики бяха подкрепени и от други представители в управляващата партия. 

Днес Скурлетис обясни в интервю за Skai TV, че е генерално против продажбата на активи, но тя трябва да бъде внимателно обмислена, за да се запази най-добрата цена, допълва Ana Mpa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Батко
преди 7 години
По чий ли път са тръгнали гърците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Батко
преди 7 години
По чий ли път са тръгнали гърците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още