IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква икономически растеж от близо 2% през тази година

Според министър-председателя Алексис Ципрас последните прогнози на правителството се потвърждават

12:56 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж на Гърция ще се доближи до 2% през тази година, което е малко над коригираната оценка на правителството. Това заяви във вторник министър-председателят на страната Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс.

Ударената от финансова криза страна приключи с жизненоважния преглед на спасителния заем през юни и се завърна на облигационните пазари за пръв път от три години през юли. Въпросът за това как се справя икономиката е от съществено значение, тъй като третият спасителен заем за 86 млрд. евро изтича през 2018 г.

Според прогнозите на Атина икономиката ще се разшири с 1,8% тази година, което е корекция надолу на предишните очаквания за ръст от 2,7%.

„Прогнозите, че 2017 г. ще приключи с темп на растеж от близо 2%, се потвърждават“, заяви Ципрас. Той добави, че безработицата, която в момента е на ниво от 21,7%, ще спадне под 20% през следващата година.

Новата държавна банка за развитие, чиято цел е да финансира малки и средни предприятия, ще започне работа през първото тримесечие на 2018 г., каза още Ципрас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още