IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия одобри третия спасителен план за Гърция

Той получи подкрепа след оспорвани дебати

21:46 | 19.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Холандия одобри третия спасителен план за Гърция, а кабинетът и парламентът подкрепиха стъпката след тежки дебати, в които под въпрос беше поставено доверието към премира Марк Рюте, предава Ройтерс.

Въпреки че мнозинството в парламента подкрепи спасителния план за 86 млрд. евро, той не се радва на подкрепата на холандските данъкоплатци, особено на подкрепящите консерватора Рюте. Холандия последва стъпките на Германия, чийто парламент също ратифицира днес спасяването на затъналата в дългове Гърция.

Рюте трябваше да обясни защо промени курса от успешната си предизборна кампания през 2012 г., когато обяви, че “няма да даде нито цент повече на Гърция”.

“В момента ситуацията е напълно различна от тази през 2012 г.”, коментира той. “В политиката трябва да носиш отговорност за нещата и понякога се случва така, че обещанията не могат да бъдат спазвани”.

По-късно през деня коалицията на Рюте успя да избегне вот на недоверие, като само един от членовете на неговата партия гласува против гръцката спасителна програма.

Представянето на Рюте може да подскаже бъдещи проблеми. Той се нуждае от подкрепата на опозицията, докато Холандия се подготвя да приеме ротационното председателство на Европейския съюз през януари.

Неговият коалиционен партньор Labour загуби половината си места в Сената през май след катастрофално представяне на местните избори. Сега Рюте трябва да спечели подкрепата на двете основни опозиционни партии, за да постигне мнозинство в Сената. Един от потенциалните съюзници - християндемократите, се противопоставят на спасителния заем за Гърция.

“Този пакет не е добър за Европа, не е добър и за Холандия”, заяви лидерът на партията Сибранд Бума, според когото за Гърция би било най-добре да напусне еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още