IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Италия излиза в опозиция на "Северен поток 2"

Матео Ренци също настоява спорният проект да влезе в дневния ред на срещата на върха на ЕС тази седмица

13:46 | 15.12.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
И Италия излиза в опозиция на "Северен поток 2"

Спорната газопроводна сделка между Русия и Германия си намери още един противник – премиерът на Италия Матео Ренци, съобщава FT.

През миналата седмица Ренци блокира процеса по удължаване на санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим с още 6 месеца заради настояването на Германия да продължи с осъществяването на проекта „Северен поток 2“.

Берлин отказа и на Европейската комисия (ЕК) да разгледа в детайли проекта, припомня изданието.

Ренци е поискал от председателя на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Доналд Туск проектът за газопровод „Северен поток 2“ да бъде обсъден на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в четвъртък, съобщават за изданието двама запознати източници, пожелали анонимност.

Италианското правителство е изтъкнало, че проектогазопроводът, който се подкрепя и от партньорите в управлението на германския канцлер Ангела Меркел, противоречи на санкциите, като освен това поставя икономическите интереси на Германия пред дипломатическите ходове на ЕС.

„Имаме уж твърдо действащи санкции, но в същото време малък брой държави и компании си позволяват да удвоят (капацитета на) „Северен поток“, коментира представител на италианското правителство, също пожелал анонимност.

Проектът „Северен поток 2“ е на стойност 11 млрд. евро, припомня изданието. Той беше обявен през септември, като ще се реализира от консорциум от пет европейски компании. Проектогазопроводът ще свърже Русия и Германия през Балтийско море, като ще заобиколи трите балтийски републики и Полша.

Проектът влезе в дневния ред на ЕС заради съпротивата на държавите от Централна и Източна Европа за неговата реализация. Те бяха подкрепени и от президента на САЩ Барак Обама.

Газопроводът „Северен поток“ се разглежда от източноевропейските държави като един вид политическо предателство, особено след като бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер се присъедини към борда на директорите на компанията, която го осъществи, след като напусна поста си.

Критиците на новия проект смятат, че дори съществуващата тръба може да оперира на 50 на сто от капацитета си, тъй като нарушава регулациите в ЕС за конкуренцията. Те са убедени, че проектът е част от стратегията на Русия да изгради газопроводи, които заобикалят Украйна.

Засега Берлин устоява на натиска за спиране на новия проект, като настоява, че това е бизнес сделка без политическа намеса. Групата на източноевропейските държави, водена от Полша, обаче настоява за дебат на проекта на най-високо ниво в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 38 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Никво политическо предателство, точно си е икономическо. Немцовете реваха с пълно гърло срещу Южен, за да могат да ни дръпнат килимчето на нас, унгарците, жабарците и да се наместят те на него. Да могат само те да държат кранчето, щото .. ЕС ама.. кой държи тоягата, той определя, пък и това е инфраструктура, която може да надживее ЕС и .. не е лошо да държиш цяла Европа за топките. На Австрийците им запушиха устата с некоя пачка ( ОMV участва в Северен 2 като инвеститор) а нас, маджарите и жабарите прецениха че мое да не ни обръщат внимание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Така е жабини... всичко в ЕС трябва да се дели, за едни - газ, за други - бежанци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 9
bgMan
преди 8 години
Борисов да внимава в картинката и да става все по-голяма и все по-ревяща опозиция на СП-2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още