IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите във Франция - най-непредсказуемото събитие за реакцията на пазарите

Изборите във Франция са като Brexit и президентският вот в САЩ взети заедно и умножени по две, коментира Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

21:57 | 18.04.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Горещата политическа пролет в Европа започва с президентските избори във Франция през последната неделя на април. Първият тур няма да донесе победа на никой от кандидатите, но вотът ще стане най-коментираното политическо събитие за годината. И най-трудно предсказуемото, когато става въпрос за реакцията на финансовите пазари по света. Това коментира в свой анализ за изборите във Франция главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг Цветослав Цачев.

Изборите във Франция не са само вътрешнополитически казус в Европа. Те са част от процеса на промяна на Европейския съюз (ЕС), който засега виждаме само като дезинтеграция след референдума във Великобритания. Неговото финансово отражение в глобален мащаб е дори от по-голямо значение.

Не знаем дали еврото има бъдеще или еврозоната ще се фрагментира според рисковите държави в нея. Нито какви ще бъдат икономическите взаимоотношения вътре в ЕС и с Великобритания след Brexit. Или дали Гърция ще избегне нова дългова криза с подкрепата на ЕС. Изборите във Франция са нещо подобно на Brexit и президентския вот в САЩ взети заедно и умножени по две. При всички имаме сравнително слаби движения на пазарите преди това, заедно с голяма доза непредсказуемост на събитията, която всъщност се оказа недостатъчно добре оценена от инвеститорите.

Кои са кандидатите за президент?

Първите четирима имат много малка разлика помежду си в социологическите проучвания: 24% за първия и 18% от гласовете за четвъртия кандидат.

Марин Льо Пен е с най-висок резултат. Нейната партийна кариера е изградена върху изхвърлянето на крайните идеи от Националния фронт. Тя е типичен представител на новата популистка вълна в европейската политика с антиглобалистки идеи. С тях си е спечелила прозвището, че не е приятел на CAC 40, индексът на френската фондова борса. Но най-смелото й предложение е референдум за напускане на еврозоната и девалвация на новата френска валута, за да се спечелят конкурентни предимства във външната търговия на страната. Затова победа на Льо Пен ще се изтълкува като още по-силен Brexit, но този път в рамките на еврозоната. Подобна стъпка не среща одобрение и няма да се стигне до такъв сценарий, но борсите със сигурност ще паднат при евентуална нейна победа.

Еманюел Макрон има подобна подкрепа според проучванията и е вторият вероятен кандидат за балотажа през май. Бивш член на Социалистическата партия и министър на икономиката, сега Макрон е считан за про-бизнес ориентиран. В кариерата си има успешна сделка между Nestlé и Pfizer като инвестиционен банкер на френско-британската Rothschild&Co. Политическата му партия обединява леви и десни идеи, като се определя по-скоро като надпартийна организация. Как тя ще се представи на парламентарните избори и дали е възможно да има президент без солидна партия зад гърба си, са все още въпроси без отговор.

Франсоа Фийон беше пет години министър-председател по време на президентския мандат на Никола Саркози и успя изненадващо да победи конкурентите от партията си за номинацията. Той можеше да стане изключително успешен ход на партията си, ако не бяха скандалите с фиктивни назначения на съпругата и две от децата му. Това на практика го направи аутсайдер сред водещите кандидати и остави на заден план намеренията му да ограничи ролята на държавата в икономиката и да спаси Франция от хроничен бюджетен дефицит и огромен дълг. Финансовата криза през 2008 г. му попречи да покаже резултати в тази посока.

Жан-Люк Меленшон също е започнал политическата си кариера сред социалистите във Франция и през 2008 г. ги напуска, за да основе партия с още по-лява ориентация. Подкрепата му в проучванията отговаря на равнището на Фийон, но расте напоследък и има потенциал да стане сериозна изненада. Още повече, че кандидатът на Социалистическата партия събира под 10% от гласовете и е възможно голяма част от тях да се прехвърлят към Меленшон. Той критикува много ЕС и икономическия глобализъм, като поддържа преразглеждането на европейските договори.
 
Вариантите на балотажа
 
Льо Пен е почти сигурно един от кандидатите, доколкото може да се говори за предсказуеми резултати при толкова оспорвана кампания. Тя обаче мобилизира голяма част от избирателите да гласуват против нея и би трябвало да загуби, дори ако срещу нея застанат и аутсайдерите от борбата за Елисейския дворец.
 
Ето и вариантите:
 
Макрон срещу Льо Пен – преднината на Макрон е достатъчно голяма, за да не предизвика съмнения, че ще спечели на втория тур и такъв сценарий да не раздвижи съществено пазарите дотогава. Как обаче Макрон ще работи с парламент без подкрепа на една от големите партии и дали това няма да означава нестабилна политически Франция? Еврото и акциите ще бъдат под натиск, когато премине първоначалния ентусиазъм от резултатите на изборите. Но първата реакция след първия тур и при евентуална победа на Макрон, ще бъде покачване на еврото и борсите в Европа.
Фийон срещу Льо Пен – двете страни имат силна подкрепа сред своите избиратели и победа за Фийон не е нито лесна, нито е гарантирана. Такъв резултат на първия тур ще е изненада за инвеститорите и вероятно ще доведе до продажби на евро и на акции. Несигурността ще се запази между двата тура, но при победа на Фийон ще има стабилизиране на пазарите и вероятно краткосрочно компенсиране на загубите преди това.
 
Меленшон срещу Льо Пен – това е кошмарният сценарий за пазарите, защото поставя един срещу друг противниците на евроинтеграцията в момент, когато Brexit хвърли съюза в тежка криза на идентичност. Реакцията на еврото ще бъде изключително негативна на новината, но за кратък период от време. Големите партии вероятно ще намерят общ език, за да се противопоставят на антиевропейските настроения.
 
Очаквания и опасения
 
Изборите се свеждат до следното: инвеститорите имат известни притеснения за изборите, но очакват по-скоро загуба на Льо Пен и Меленшон. А това означава, че ще има слаба реакция след първия тур. Те игнорират факта, че зад двамата кандидати стоят над 40% от гласоподавателите, което е сериозна опозиция на политическия курс на Франция и ЕС като цяло. И като вземем предвид как бързо политиците от водещите партии във Великобритания прегърнаха идеите на Brexit, несигурността ще остане водещ фактор на пазарите. Евроинтеграцията губи все повече подкрепа.
 
Как ще се отразят изборите на финансовите инструменти?
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
То това беше и е целта.Десетилетията промиване на мозъка с всякакви средства,които да внушат,че хората са еднакви,че Франция има гузна съвест и дължи нещо на североафриканските народи заради колониалното си минало,че всеки индивид е "свободен" щом може да се облича както иска и да говори каквото иска,че християнските ценности са отживелица пред либерализма,толеранстността, "смелостта да бъдеш различен",че моралът и благоприличието са средновдековена отживелица и че не е проблем да не се жениш, да не правиш деца и изобщо да не се грижиш за нищо друго, освен за собствения си задддник. Заедно с това привидната свобода свърша - идват кредитите, дълговете, просрочените ипотеки и възможността да останеш на улицата във всеки един момент.Заедно с това по-силно е неистовото желание да имаш последния iPhone, лъскава кола,парцалки на Армани и през ден в нощните клубовеЕ, кой да мисли, да живее, да намира резон в пълната с деца и щастлива врява къща?Средностатистическото кисело франсе?Друг път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Вчера се прибрах от тези земи и имам преки впечатления - французите са най-обърканите и затъпели хора в Европа! Почти като шведите! Там в момента половината изобщо нямат идея какво се случва, за кого да гласуват и защо!!! Усещат, че нещо не е наред, виждат, че до тук пътят е провал, но нито виждат някаква алтертатива, нито имат кураж да предприемат нещо радикално. В момента всякакви прогнози са изсмукани от задния порт... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 9
lyusien
преди 7 години
Да във Франция ще има изненада Льо Пен няма да участва на балотажа и на втория кръг на 7 май ще се състезават Макрон и Фиьон Кои ще спечели е много трудно да се предвиди Дори френските пенсионери започват да разбират че популистки и неизпълними обещания няма да им донесат нищо хубаво Така че подгответе се за изненада на 24 април
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
прод. Макрон е тъпичен представител на "съвременната" либерална прослойка - 39 год, официално във с жена, повъзрастна от него с поти 20 год, а в действителност любовник на високопоставен парижки бюрократ. Срещу Льо Пен е изправена цялата мощ на еврейските мейнстрийм медии и соц.агенции. Останалите кандидати са за параван, тях никой не ги списва в сметкитеМакрон ще спечели, подобно на Руте, за това съмнение няма. Но не защото френският народ ще го избере по съвест, а защото изборите ще бъдат манипулирани.Следващата стъпка ще бъде ппреизбирането на германската танти, но първо тр да се справят с Франция.След което от следващата година наводненията с африканци и клети бежанци ще продължи с пълна сила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Изненади тоя път няма да има.Световната борба не е между социалисти,крайнодесни, антиЕС и тем подобни - борбата е между две еврейски клики - тая на Ротшилд и другата зад Рокафелер.Кликата на Ротшилд е зад Сорос, Клинтън,разпалването на войни и наводняването на Европа с ***.Тази клика прекалено много се беше бетонирала и не направи каквото трябваше за да спечччели изборите в САЩ и да попречи на Брекзит - те твърде много се осланяха на продажните медии,които притежават и на липсата на всякакво наионално самосъзнание,патриотизъм,морал и добродетелност у свременния бял, хетеросексуален човек от двете страни на Атлантика. Тръмп и брекзит бяха техния провал за сметка на рокафелеровта клика,която всъщност много не се различава по престъпната си същост. Сега е ясно,че повече загуби не може да има - първа беше Холандия.Там се направи всичко възможно да спечели Руте. Следва Франция,където само и единствено Макрон досега не е видял и един ред компромат за себе си в медиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още