IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън настройва британците за по-тежки времена

Премиерът на Острова размени тежки реплики с лидера на опозицията, за чиято оставка настояват съпартийците му

17:35 | 29.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер в оставка Дейвид Камерън настройва сънародниците си за по-тежки и трудни икономически времена след историческия референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС).

„Страната се отправя към неспокойно море“, заяви Камерън днес в парламента, цитиран от BBC. Независимо от това, по думите му, не е препоръчително да се прави ново съкращаване на публичните разходи в момента. Правителството трябвало да докаже на бизнеса, че до фактическото излизане на Великобритания от ЕС нищо няма да се промени, подчерта той.

В същото време Камерън обяви план за действие срещу расистките нападения. „Ние ще направим всичко възможно, за да прогоним от страната си тези отвратителни престъпления от омраза", каза той по повод многото ксенофобски инциденти, откакто се проведе референдумът.

Камерън показа и притеснение по повод на плановете за отделяне на Шотландия. „В най-голям национален интерес е Великобритания да бъде запазена цяла", посочи той.

Според него ЕС разбира, че на Великобритания й трябва време, за да започне преговори за излизане от общността, отбелязва ТАСС. 

"Що се отнася до графика за прилагане на член 50, нямаше особен натиск Великобритания да го приложи веднага", каза британският премиер пред парламента, визирайки участието си в срещата на върха на ЕС в Брюксел. „Въпреки че имаше един-два гласа, които настояха за това, огромното мнозинство от моите колеги беше на мнение, че е необходимо да ни се даде време, за да направим това по правилния начин", заяви той.

За пореден път премиерът повтори и идеята си, че Лондон може да води преговори с ЕС и преди официалният преговорен процес да стартира. Един нов премиер би могъл да говори предварително с партньорите от съюза, смята Камерън.

В своята реч той атакува остро и лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, като го призова да се вслуша във вота на недоверие, който му гласуваха лейбъристките депутати, и да се оттегли

"За бога, човече, върви си", заяви Камерън пред парламента.

Днешното заседание на Камарата на общините се проведе в сюрреалистична обстановка, при която опозиционен лидер, когото депутатите от собствената му партия се опитват да отстранят, задаваше въпроси на министър-председател, обявил, че се оттегля, коментира AP.

Фракцията на лейбъристите се бунтува от дни срещу Корбин и във вторник гласува със значително мнозинство вот на недоверие към лидера си. Вътрешното гласуване беше подкрепено от много представители, които смятаха, че Корбин не е водил достатъчно силна кампания, за да запази страната в ЕС, и няма да може да спечели бъдещи избори.

Резултатът, който до голяма степен се очакваше след засилените критики в партията, няма официални последствия и не задейства автоматично избори за нов лидер. В последствие Корбин заяви в съобщение, че няма да подаде оставка. 

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
Никой не иска да си създава работа, точно преди отпуската, вероятно за това всичко се скатава и не говори глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Е още не:) Все още се водят, че са на работа:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Нормално, нашите по това време лигавят сламки по плажовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
Аз мислех, че от нашия парламент по абсурден цирк в момента няма, ама тия и те не лъжат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още