IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канете: ЕС трябва да е лидер в новите условия за енергетиката по света

През 2015 г. ВЕИ за първи път изпреварват въглищата като енергоресурс, припомни енергийният комисар

15:58 | 28.10.16 г.
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Възобновяемите източници изместиха въглищата като основен енергоизточник през 2015 година. Това коментира комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете в реч пред асоциацията на електрическата индустрия Eurelectirc, публикувана на сайта на ЕК. Данните са на Международната енергийна агенция (IEA).

Европейският съюз не трябва просто да се адаптира в тази ситуация, но да е лидер, обяснява Канете и допълва, че по тази причина общността е приела амбициозната цел да намали емисиите парникови газове с 40% до 2030 година.
По този начин ЕС ще създаде икономически растеж и нови работни места за своите граждани, обяснява още енергийният комисар.

За да постигне целите си обаче, ЕС трябва да инвестира допълнително 177 млрд. евро годишно в енергетиката до 2021 година. Нов фонд, подкрепящ иновациите, ще бъде един полезен механизъм за осъществяването на политиката в тази област, става ясно още от думите на Канете.

Според него обаче усилията имат смисъл – изпълнението на енергийните цели ще донесе допълнителни над 900 хил. работни места и вливането на 190 млрд. евро в икономиката. Ще се промени начинът, по който купуваме, използваме и произвеждаме електроенергия в домовете си и ще намали енергийната бедност.

Реалността е такава, че възобновяемите енергийни източници ще продължават да се нуждаят от някаква степен на подкрепа. Някои от по-“зрелите“ технологии, които се развиват в последните десетилетия, вече могат да бъдат конкурентни на пазара, но други - като използването на енергията от океана или офшорните вятърни централи, ще имат нужда от субсидии в продължителен период.

Канете очаква подобрение на трансграничното сътрудничество  по отношение на енергетиката и задълбочаване на пазарната интерграция. Има напредък по отношение на регионалното сътрудничество в последните години благодарение и на механизма „Свързана Европа“, но трябва да бъдат положени усилия, за да се довърши пазарната интеграция, смята комисарят.

За целта е нужно и по-добра съвместна работа на мрежовите оператори и регулаторите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още