IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa изправена пред поредната стачка

Пилотите на авиокомпанията ще протестират във вторник, полетите до София не са засегнати

09:23 | 07.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Самолетите на&nbsp;Lufthansa отново ще останат на пистите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самолетите на Lufthansa отново ще останат на пистите. Снимка: Ройтерс

Пилотите на германската авиокомпания Lufthansa възнамеряват отново да стачкуват във вторник, предава DPA. Засегнати ще бъдат всички полети на дълги разстояния от и до Германия, заяви синдикатът Cockpit.

Това ще е 13-ият протест за последните 18 месеца. По време на общо 12-те стачки от април 2014 г. насам по собствени данни компанията е загубила 300 млн. евро.

През миналата сряда Cockpit преустанови за пореден път преговорите с мениджърите на авиокомпанията с аргумента, че Lufthansa държи на плановете си да намали броя на самолетите и така постепенно да премести работни места в германски и чуждестранни дружества без колективни трудови договори. 

Основната ябълка на раздора продължава да бъде концепцията за свиване на разходите Wings. В конкурентната битка с редица други съперници Lufthansa възнамерява да предостави нискотарифни полети по повече дестинации. Но персоналът на Wings няма да бъде заплащан по тарифите на Lufthansa, а по по-ниски. Проблем са и преходните заплащания при пенсиониране за около 5 400 пилоти в групата. Авиокомпанията възнамерява да праща пилотите си в пенсия най-рано на 60 години, вместо досегашните 55 години, а пилотите се противят на това решение.

Сега те могат да се оттеглят на 55 години, като получават 60% от заплатата си през следващите 10 години. Наскоро обаче Европейският съюз промени правилата за лицензиране на летците и им позволи да работят до 65 години. Профсъюзът, който представлява 5 400 души, настоява за запазване на настоящите правила.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още