IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония наложи нови ограничения, за да намали бежанския поток

Страната приема само хора от градовете, в които има военни действия

15:09 | 06.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Македонските власти наложиха допълнителни ограничения за бежанците, опитващи се да пресекат границата, позволявайки само на тези от градовете, за които се смята, че са във война, да влязат, обявиха гръцки полицейски служители, цитирани от Bloomberg.

Властите посочват, че според новите правила хората от градове като Алепо в Сирия могат да влязат в Македония от Гърция, но тези от сирийската столица Дамаск или от иракската столица Багдад ще бъдат спирани.

Двамата източници са пожелали анонимност, тъй като не са оторизирани да говорят по темата.

Рестрикциите са поредният ход от страна на Македония в опит да намали потока от бежанци в страната. Скоростта, с която имигрантите са оставяни да преминават границата, вече беше редуцирана значително, като преминават само по няколко десетки души или никой не успява да пресече.

Гръцката полиция твърди, че 240 бежанци са преминали границата между 6 ч. в събота и същия час в неделя сутринта.

От гръцка страна в близост до малкото село Идомени около 13 000 – 14 000 души остават блокирани, а все повече пристигат всеки ден. Бежанският лагер е препълнен с хиляди хора, а пристигналите разпъват палатки наоколо.

Лагерът започва да се превръща в нещо почти постоянно, тъй като хората осъзнават, че ще прекарат поне няколко дни в района. Когато настъпи утрото, жените метат пред палатките си с импровизирани метли от клони и листа. Мъжете събират клони от дърветата наоколо, за да ги използват за паленето на малки огньове, на които варят чай или готвят.

В неделя сутринта десетки гърци от областта са пристигнали с коли, пълни с дрехи и храна, които са разпределили между бежанците. Огромни опашки се образуват още от рано сутринта, а хората чакат с часове, за да получат сандвич за обяд.

Въпреки че гръцките власти се опитаха да обезкуражат мнозина и да ги накарат да не идват, като вече не позволяват преминаването на автобуси до границата, където се намира Идомени, всеки ден пристигат стотици хора. Те ходят по повече от 15 километра от близката бензиностанция, където Агенцията за бежанците на ООН е разпънала големи палатки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
За тоя вид престъпления срещу човечеството съд няма ли да има ?Това са все последствия от износа на демокрация и арабските пролети...думата имат Нобеловият лауреат за мир Обама , Саркози , Меркел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още